Ga naar OnlyHuman home

Van twee walletjes eten als gedetacheerde

Blog

Als je in dienst bent als gedetacheerde, heb je eigenlijk twee werkgevers. Aan de ene kant heb je de organisatie waar je onder contract staat en die je salaris betaalt. Aan de andere kant heb je de opdrachtgever, waar je elke dag werk voor doet. Het kan lastig zijn om te bedenken met welke van de twee je je het meest verbonden voelt. Tegelijkertijd is het juist een enorm voordeel dat je bij twee organisaties meeloopt.

Veel organisaties en bedrijven plannen bijvoorbeeld regelmatig dingen voor hun werknemers, zoals cursussen, lezingen of borrels. Werk je ergens gedetacheerd, als externe collega? Dan kun je vaak mooi van twee walletjes eten, omdat je wordt uitgenodigd voor evenementen van allebei. Best handig!

Toch heb ik mezelf wel eens betrapt op het gevoel dat ik niet zo goed wist wat ik ermee aan moest als ik door mijn werkgever voor zoiets werd uitgenodigd. Ik zat op dat punt al dusdanig lang op dezelfde opdracht, dat ik me soms meer een werknemer van mijn opdrachtgever voelde. Toch heb ik me over mijn schroom heen gezet en ben ik gewoon gegaan, en heb ik een leerzame avond gehad.

Dat kun je ook heel makkelijk nog breder trekken. Omdat je feitelijk bij twee werkgevers werkt, leer je meer mensen kennen, wat weer goed is voor je netwerk. Het kan immers zomaar gebeuren dat een collega je een goede tip geeft voor een toekomstige klus, of handig advies over hoe je iets het beste kunt aanpakken.

Een ander belangrijk voordeel van dat je als gedetacheerde van twee walletjes eet, heeft te maken met je professionele groei. Vaak heb je een contactpersoon bij je opdrachtgever met wie je contact hebt over je voortgang bij je opdrachtgever. Dat is op zichzelf al prettig, maar met deze persoon kun je ook bespreken wat je meeneemt uit een oude klus als je met een nieuwe begint. Samen zorg je ervoor dat je die leerpunten goed in de praktijk brengt. Niet alleen heb je daar zelf veel aan, maar de nieuwe opdrachtgever ook.

Persoonlijk kan ik iedereen aanraden om er zoveel mogelijk gebruik van te maken dat je van twee walletjes eet als gedetacheerde werknemer. Als je het slim aanpakt, kan het je carrière een enorme boost geven.