Ga naar OnlyHuman home

Erik Bauer, media-analist bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat: “Het leukste is dat ik op deze manier heel brede ervaring opdoe”

Succesverhalen

Hoe is het om via OnlyHuman gedetacheerd te zijn bij de Rijksoverheid? En wat voor kansen biedt het je als starter? Na zijn afstuderen aan de Hogeschool Rotterdam in oktober 2020 begon Erik Bauer als media-analist bij de Newsroom van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), gedetacheerd via OnlyHuman. Tot zijn blijdschap werd zijn opdracht al snel verlengd: “Ik heb me hier heel snel kunnen ontwikkelen.”

Artikel gaat hieronder verder.

Ook aan de slag als communicatieadviseur op detacheringsbasis?

Ontdek alle voordelen van detachering.

Lees verder

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft een brede taak, vertelt Erik. “We zijn verantwoordelijk voor de kwaliteit van wegen, waterwegen, dijken en het spoor in Nederland. En daarnaast ook luchtvaart en vaarwegen. IenW heeft bijzondere aandacht voor het milieu, onder meer door de kwaliteit van lucht en water te verbeteren.” Erik is sinds begin 2021 gedetacheerd bij het ministerie als media-/omgevingsanalist. “Dat betekent eigenlijk dat ik verantwoordelijk ben voor media, monitoring en analyse.”

 

“Het leukste is toch wel dat geen dag hetzelfde is! Hoe mijn dag eruit ziet hangt echt af van wat er bij het ministerie speelt”

De waan van de dag

Samen met zijn collega’s van monitoring haalt hij de buitenwereld naar binnen. Dat betekent het verzamelen en analyseren van beleidsrelevant nieuws uit kranten en van het internet, maar ook via radio, televisie en sociale media. De nieuws-overzichten die het team maakt worden breed verspreid binnen het ministerie. “De werkdag begint altijd met het dagelijkse nieuwsoverzicht dat we selecteren op relevante thema’s,” vertelt Erik. “Gedurende de dag verzorg ik ook real-time monitoring en maak ik omgevingsanalyses over actuele onderwerpen.” Op doordeweekse dagen verzorgt hij in de middag ook een wrap-up van het belangrijkste nieuws op de IenW-thema’s en daarnaast kan hij worden ingezet bij incidenten of crises.

 

Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid

Waar Erik het meest trots op is? “Ik ben erg blij dat ik me snel wist in te werken,” vertelt hij. “Want als media-analist is het belangrijk om gevoel te krijgen waarover je collega’s geïnformeerd willen worden. Daarom heb ik me eerst goed ingelezen.” Maar het is geen functie waarbij je de hele tijd vergadert; het is zeer zelfstandig. “En al helemaal omdat we thuiswerken vanwege corona,” vertelt Erik. ‘’Als je dienst hebt, dan ben je verantwoordelijk voor de monitoring en je bent het eerste aanspreekpunt voor de Directie Communicatie. Dat vind ik leuk, omdat je dan de touwtjes in handen hebt en een goed totaaloverzicht hebt van wat er speelt.” Zo zorgt die zelfstandigheid dat hij zich heel snel kan ontwikkelen. “Al na een paar weken draaide ik zelfstandige monitoringsdiensten,” zegt hij opgewekt. En dat bevalt goed! Erik moest wel wennen aan de onregelmatige tijden van zijn opdracht. Doordeweeks zijn de dagen verdeeld in een vast rooster met ochtend-, middag-, en avonddiensten. En om de week werkt hij een dag in het weekend. “Bij dit werk is het dus belangrijk dat je geen negen-tot-vijf-mentaliteit hebt, en dat je het niet erg vindt om buiten kantooruren te werken. Maar het heeft ook voordelen: omdat ik uren kan compenseren ben ik regelmatig vrij op andere dagen.”

 

Het leukste aan zijn werk?

“Dat geen dag hetzelfde is,” zegt Erik overtuigd. “Hoe mijn dag eruit ziet hangt echt af van wat er speelt. Sommige dingen als debatten, Kamerbrieven en Kamervragen zien we vaak wel aankomen, maar publicaties van rapporten of onderzoeken bijvoorbeeld niet altijd. Het is heel interessant om het dan in de media te volgen en te kijken welke stakeholders reageren en hoe.”

 

Samenwerking met OnlyHuman

Al tijdens de afronding van zijn studie oriënteerde Erik zich op zijn loopbaan. “Toen ik online aan het zoeken was naar mogelijkheden voor na mijn afstuderen kwam ik OnlyHuman tegen,” zegt hij. “Toen ik op deze opdracht solliciteerde ging het eigenlijk supersnel. Binnen drie weken was ik al gestart.” Vooral de begeleiding bevalt hem erg goed. “Ik krijg heel veel kansen en persoonlijke begeleiding om me te ontwikkelen,” vertelt hij. “We hebben veel gesprekken over hoe het gaat met de opdracht, en ik word echt gecoacht.” Zo wordt hij aangemoedigd om gericht na te denken over zijn loopbaan.

 

Het leukste aan gedetacheerd worden via OnlyHuman vindt Erik de verschillende opdrachten. “Ik krijg hier de kans om brede ervaring op te doen,” vertelt hij. “En dat is zeker als starter op de arbeidsmarkt erg fijn. Er wordt ook veel kennis met elkaar gedeeld: we hebben kennissessies over heel veel verschillende thema’s.” Op die momenten wordt er ook flink genetwerkt. Erik merkt dat je als gedetacheerde echt het verschil kunt maken bij een opdracht. “Ze zien mij bij het ministerie als professional in mijn vakgebied. Met mijn kennis zorg ik elke dag dat alles in de Newsroom op rolletjes loopt, daar ben ik heel blij mee!”

“Ik krijg heel veel kansen en persoonlijke begeleiding om me te ontwikkelen. We hebben veel gesprekken over hoe het gaat met de opdracht, en ik word echt gecoacht”

 

Misverstanden over detachering

Volgens Erik bestaan er trouwens best wat misvattingen over detachering. “Het wordt vaak vergeleken met uitzendwerk, en eigenlijk is dat ook niet zo gek. Bij zowel uitzenden als detacheren werk je als tijdelijke kracht en krijg je de kans om bij veel verschillende organisaties binnen te kijken. Het belangrijkste verschil is dat je een contract hebt bij de detacheringsorganisatie, dat is je werkgever. Detachering gaat daarnaast vaak over een langere termijn. En zeker voor mensen die graag veel verschillende dingen doen maar toch die zekerheid willen hebben is detachering daarom perfect.” Tegen mensen die nog steeds twijfelen over detachering zegt hij: “Reageer op een vacature, of neem contact op met OnlyHuman voor een open sollicitatie. Je kunt dan al je vragen stellen. Alleen zo kom je erachter of het iets voor je is!”

 

“Communicatieprofessional? Stuur gewoon een open sollicitatie naar OnlyHuman. Alleen zo kom je erachter of het wat voor je is!”

_______________________

Wil jij net als Erik gedetacheerd worden op uitdagende opdrachten? Samen met jou kunnen we in een persoonlijk gesprek bespreken hoe jij jouw loopbaan ziet. Neem contact op met één van onze recruiters via het telefoonnummer (070) 3022020.