Ga naar OnlyHuman home

Zo schrijf je sterke prompts voor ChatGPT

Blog

Met ChatGPT kun je een hoop doen, zolang je maar weet hoe je goede opdrachten schrijft. Voor ChatGPT heb je niet veel handigheid nodig. Je stelt een vraag en je krijgt antwoord. Simpel. Toch kun je veel betere resultaten krijgen als je weet hoe je een goede prompt schrijft. Met onze top 5 tips voor ChatGPT-prompts helpen we jou op weg.  

1. Geef ChatGPT een duidelijke rol

Vertel ChatGPT door welke bril het jouw vraag of opdracht moet benaderen. Dit zorgt ervoor dat het antwoord beter aansluit op jouw behoefte.

Bijvoorbeeld: je bent een communicatieadviseur bij gemeente … je bent verantwoordelijk voor het ontwikkelen van communicatiestrategieën om bewoners te informeren over duurzaamheidsinitiatieven om milieubewust gedrag te bevorderen.

Door deze context te geven, zal ChatGPT de gegenereerde tekst beter laten aansluiten op jouw specifieke situatie.

2. Geef ChatGPT een duidelijke opdracht

Beschrijf heel specifiek welke opdracht ChatGPT voor jou moet uitvoeren. Vertel wat het moet doen en welk probleem het moet oplossen. Wees dus specifiek!

Bijvoorbeeld: schrijf een nieuwsbrief gericht op duurzaamheid en milieubewust gedrag. Specificeer ook de belangrijkste boodschappen die je wilt overbrengen en de gewenste toon.

3. Geef aan in welke vorm je het antwoord wilt hebben

Om ervoor te zorgen dat ChatGPT het gewenste resultaat genereert, is het belangrijk om de gewenste vorm van het antwoord aan te geven. Wil je een informatieve tekst, een Q&A-sectie of een social media post? Specificeer de tone-of-voice en eventuele vereisten, zoals het aantal woorden of de indeling van de tekst.

Bijvoorbeeld: de nieuwsbrief is gericht aan inwoners en ik wil hen informeren over verschillende duurzaamheidsinitiatieven in de regio. Ook wil ik de inwoners praktische tips geven. De nieuwsbrief heeft ruimte voor vier items. Elk met een titel die nieuwsgierig maakt, een korte alinea bestaande uit ongeveer 100 woorden en een link met een aansprekende korte tekst. Houd de toon zakelijk en positief.

4. Geef relevante context

Met context bedoelen we: alle extra informatie die ChatGPT kan gebruiken om een beter antwoord te geven. Deze tekst kun je overal uit halen. Bijvoorbeeld uit nieuwsartikelen, gemeentelijke publicaties, e-mails of andere bronnen die je kunt vinden. Verzamel informatie die nuttig kan zijn bij het formuleren van een antwoord.

Bijvoorbeeld: de nieuwsbrief bevat deze regionale initiatieven en de volgende tips in over het stimuleren van fietsgebruik of het verminderen van plastic afval.

5. Bekijk het antwoord en verfijn

ChatGPT heeft nu zijn best gedaan om je een zo goed mogelijk antwoord te geven. Is het antwoord niet naar wens? Leg dan uit wat er anders moet en verfijn het antwoord. Bijvoorbeeld als je meer specifieke lokale statistieken of succesverhalen nodig hebt om je boodschap te ondersteunen, geef dan aan welke informatie je mist. Antwoord nog niet naar wens? Leg dan uit wat er anders moet en verfijn het antwoord. Of: verplaats de tekst naar Word en ga zelf aan de slag met de eerste snelle opzet.

Het belangrijkste? Begin eenvoudig, als je niet het gewenste antwoord krijgt, probeer het nog een keer. Oefen veel en experimenteer met wat voor jou het beste werkt. Er is niet één juiste manier om prompts te schrijven. Houd in gedachten dat ChatGPT tekstvoorspellingen doet op basis van jouw input. Dus hoe duidelijker en systematischer je te werk gaat, hoe beter het antwoord. Veel plezier!

Nog eens nalezen?

Download de 5 tips hier

Download