Ga naar hoofdinhoud

6 Vragen over de Wet DBA

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst handhaven op de Wet DBA. Dit betekent dat er gecontroleerd wordt of het werk dat een zzp’er doet terecht gezien wordt als een zzp-opdracht of dat het eigenlijk in loondienst hoort te worden gedaan. En dat gaat veel zzp’ers, opdrachtgevers en bemiddelaars direct raken.

De Belastingdienst gaat handhaven, waarom raakt dat ook mij?

De politiek stoeit al jarenlang met dit onderwerp. Veel partijen vinden dat werken in loondienstverband (weer) de norm moet worden. De onstuimige groei van het aantal zzp’ers past daar niet bij. In 2016 is daarom de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) van kracht geworden. De wet zegt dat zzp’er en opdrachtgever samen verantwoordelijk zijn voor afspraken over de werkrelatie. Wanneer er ook een bureau betrokken is bij de relatie tussen zzp’er en opdrachtgever, zijn zij ook verantwoordelijk.

Het doel was om schrijnende misstanden tegen te gegaan en dat — in een groter aantal gevallen — een arbeidsovereenkomst weer de norm zou worden. Het grootste probleem van de wet: de criteria uit deze wet, bleken niet toepasbaar in de praktijk. De wet bleef daarom wel van kracht, maar de handhaving werd keer op keer uitgesteld.

In de tussentijd wordt er gewerkt aan aanpassingen of nieuwe wetgeving. Maar die is er nog niet: Op dit moment ligt de nieuwe Wet Verduidelijking Beoordeling Arbeidsrelaties en Rechtsvermoeden (VBAR) ter advisering bij de Raad van State. Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst alsnog echt controleren. Ze gaan handhaven op de Wet DBA én de rechterlijke uitspraken van de afgelopen jaren over DBA.

 

Verder lezen?

Download de Purple paper: Zes vragen over de Wet DBA

Wij houden natuurlijk alle ontwikkelingen over de Wet DBA, VBAR, controles en meer voor je in de gaten. Volg ons via sociale media of schrijf je voor onze nieuwsbrief.

Download de Purple paper
Inhoud