Ga naar OnlyHuman home

Professional aan het woord - Desiré Balák-de Jonge, gedetacheerd als senior webredacteur bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)

Blog

Hoe is het om via OnlyHuman als senior webredacteur gedetacheerd te zijn bij de Rijksoverheid? Hoe maak je complexe informatie toegankelijk en aantrekkelijk voor een uiteenlopende doelgroep? Desiré Balák-de Jonge werkt bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) op de afdeling HRM & facilitair management.  Samen met een werkgroep werkt ze aan de implementatie van de Wet Normalisering Rechtspositie Ambtenaren (WNRA). Tevens ondersteunt ze met het redigeren van het personeelsreglement IenW en vernieuwt ze de HR-content op het intranet. In dit blog vertelt ze over haar veelzijdige opdrachten en haar overstap van werken in vaste dienst naar werken als deta voor OnlyHuman.

 

Gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke content

“Bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt een gemêleerde groep mensen. Dit betekent dat HR-informatie voor iedereen begrijpelijk en aantrekkelijk moet zijn. Dat is niet altijd makkelijk. Binnen Rijksoverheid en HR heb je te maken met complexe informatie en veel jargon. Maar het is wel belangrijk, want medewerkers willen antwoord op vragen over mogelijkheden, ondersteuning, en wetgeving omtrent HR. Een voorbeeld hiervan is de implementatie van de nieuwe wet, de ‘Wnra’, die op 1 januari 2020 ingaat. Als communicatiespecialist is het mijn taak om de communicatie over deze wet goed te organiseren. Dit met het doel om alle medewerkers van IenW op tijd en op een eenvoudige manier op de hoogte te brengen van de gevolgen van de wet. Daarnaast zorg ik er voor dat IenW op 1 januari 2020 klaar is voor de nieuwe situatie. Zo moeten bijvoorbeeld alle communicatiemiddelen zoals intranetpagina’s, flyers en presentaties voor 1 januari op orde zijn.

 

Verbeterslag intranet

Naast het soepel laten verlopen van de implementatie van de wet, voer ik een verbetering door voor het intranet. Niet alleen op redactioneel vlak, maar ook op inhoudelijk vlak. Sommige pagina’s zijn onvoldoende gestructureerd en bevatten vaak veel informatie. Ik doe voorstellen hoe je de pagina’s verbetert, zodat het gebruiksvriendelijker en aantrekkelijker wordt. Tevens redigeer en vereenvoudig ik alle teksten, optimaliseer de structuur van het intranet en creëer samen met contentdeskundigen nieuwe content. Personeelsregelingen en –afspraken staan nu nog op verschillende plekken op het intranet. Ze worden nu samengevoegd tot één document: het personeelsreglement IenW. Ook dit is onderdeel van de implementatie van de Wnra. HR-specialisten en arbeidsjuristen maakten al een eerste, grote stap in het verbeteren van deze complexe teksten. Ik ben nu bezig met de laatste redactieslag, om het personeelsreglement nog eenvoudiger en begrijpelijker te maken.

 

Afwisseling tussen uitvoering en adviseren
Het leuke van deze opdracht vind ik de combinatie van het uitvoeren en het geven van strategisch advies. De uitvoering zit hem vooral in het redigeren van teksten. Het adviseren ligt op het strategische vlak. Het is belangrijk om bij veranderingen mensen vooraf goed te betrekken, te informeren en uit te leggen wat je gaat doen. En daar goede afspraken over te maken. Hiermee voorkom je weerstand. Ik ben daarom de hele dag door met diverse mensen in gesprek om voorstellen af te stemmen, content te bespreken en om hen te adviseren omtrent het verbeteren van content en het intranet. Daarnaast geef ik mijn collega’s trainingen over schrijven voor het web, SEO, en toegankelijke content binnen de Rijksoverheid. Het is in de praktijk niet alleen een rol als webredacteur, maar ook als communicatiespecialist en adviseur. Mooi dat ik op deze manier een verschil kan maken, en kennis achterlaat als ik straks klaar ben met de opdracht.

 

“De vrijheid om dingen naar mij toe te trekken en daar waar nodig verbeteringen door te voeren vind ik erg leuk aan deze opdracht. Als ik zie dat een bepaald onderwerp meer communicatie behoeft, mag ik daar wat mee doen.”

 

Van vaste dienst naar werken als deta

Voordat ik aan deze opdracht begon, werkte ik als communicatieadviseur in loondienst bij Erasmus MC in Rotterdam. Na acht jaar bij dezelfde organisatie was ik toe aan vernieuwing. Ik wilde groeien, werken op basis van een concrete opdracht, en meer verschillende bedrijven zien. Ik heb voor detachering gekozen, omdat er zowel afwisseling als werkzekerheid in zit. Je bent in dienst bij OnlyHuman, maar je wordt ingezet bij diverse opdrachtgevers voor tijdelijke klussen. Ik doe hierdoor veel ervaring op en bouw aan een mooi netwerk. En tegelijkertijd voel ik me verbonden met en gesteund door OnlyHuman. Zo heeft een coachinggesprek met Iris van OnlyHuman mij veel inzichten gegeven. Deze betrokkenheid en persoonlijke aandacht vind ik heel fijn. OnlyHuman geeft je echt een kans om je als deta te ontwikkelen en te groeien.  Ik ben nu veel zelfstandiger, en neem sneller het voortouw wat werk betreft.

 

“Het werken als deta voelt als een veilige middenweg tussen loondienst en freelance werk. Je hebt veiligheid en afwisseling in. Het is als een sprong in het diepe, maar wel veilig met zwembandjes om.”

Echt een verschil maken

De klik met de opdrachtgever gaf de doorslag om voor deze opdracht te gaan. Bij Rijksoverheid hangt een hele fijne sfeer en de verwachtingen zijn realistisch. Het is mijn eerst opdracht als gedetacheerde via OnlyHuman. Bij deze opdracht wist ik zeker dat ik iets bij kan dragen, en een verschil kan maken. Ik heb namelijk al veel ervaring met dit soort klussen en organisaties. Ik was voorbereid op weerstand, en een moeizaam beslissingsproces, maar ik zie dat mensen hier juist heel bereid zijn om te veranderen. Mijn collega’s  willen hier leren, ook over andere onderdelen van het communicatievak. Dat geeft mij het gevoel dat mijn werk als deta hier echt iets toe doet. En als ik straks weg ga, heb ik mensen nieuwe kennis en vaardigheden meegegeven. Of op zijn minst aan het denken gezet. Bovendien word ik overal bij betrokken. Ik voel me absoluut geen buitenstaander. Deze warmte vind ik heel belangrijk en past goed bij me. Fijn dat mijn eerste klus zo leuk uitpakt. Vanuit hier kan ik mooi verder groeien.

 


Wil jij net als Desiré gedetacheerd worden op uitdagende opdrachten? Samen met jou kunnen we in een persoonlijk gesprek bespreken hoe jij jouw loopbaan ziet. Neem contact op met één van onze recruiters via het telefoonnummer (070) 3022020.