Ga naar hoofdinhoud

Van zzp’er naar detachering: 'Het brengt rust en ruimte zonder dat je op avontuur en uitdaging inlevert.'

Suzanne van der Eerden

Als het aan communicatieadviseur Sanne Korteweg ligt, is detacheren het beste van twee werelden: het avontuur van nieuwe opdrachten én de zekerheid van een vaste werkgever. Binnenkort komt daar nog een belangrijk voordeel bij. Er wordt strenger gehandhaafd op de wet DBA, met name bij de overheid. Grootste verandering is dat bepaalde opdrachten niet meer door zzp’ers ingevuld mogen worden. Als gedetacheerden kan dit wel. Maar er zijn meer voordelen, zowel praktisch als inhoudelijk. “Een mooi pluspunt van gedetacheerd worden is de unieke combinatie. Voor het eerst gaan professionele uitdaging, zekerheid en maatschappelijke impact hand in hand.”

Na een studie bedrijfskunde en psychologie rolt Sanne eigenlijk per toeval in het zzp’erschap. Ze werkt voor onder andere Unilever en Schiphol. “In mijn werk richtte ik me vaak op duurzaamheid en duurzame voeding, vrijwel altijd vanuit de expertise Communicatie en Marketing. Naast het bedrijfsleven wilde ik ook graag ervaring opdoen in de non-profit sector. Maar waar begin je?

“Ik woonde net in Den Haag en zocht een freelance opdracht in de duurzaamheidssector. Een vriendin – ook zzp’er – verwees me enthousiast naar OnlyHuman. Er was direct een klik. Ik kom uit een ondernemersgezin en ben opgegroeid op een biologische boerderij in Brabant. Toen ik de kans kreeg te starten als Communicatieadviseur op een Natura-2000 project voor het Ministerie van Landbouw, greep ik die natuurlijk. Natuur is een onderwerp dat me enorm aan het hart ligt. Binnen de opdracht hield ik me bezig met het visueel maken van beleidsstukken. Ik zocht en vond antwoord op de vraag: Hoe kunnen we dezelfde informatie aantrekkelijker en beter begrijpbaar weergeven, zodat de impact groter is? De politieke ontwikkelingen, complexe beleidsstukken en de grote maatschappelijke impact, maakten het plaatje compleet. Ik wist meteen: hierin wil ik me verder ontwikkelen.

Werk dat perfect bij mij past

“Het was de eerste opdracht die ik deed via OnlyHuman. Toen nog als zzp’er. Daarna leerde ik meer over detachering en de mogelijkheden die het bood. In dienst zijn voor een werkgever en toch nog steeds werk kiezen dat past bij thema’s die ik belangrijk vind en organisaties waar ik waarde kan toevoegen.

Ruim een jaar geleden startte ik als gedetacheerde bij de gemeente Den Haag. Een van de projecten waar ik aan werkte, ging over energiearmoede, bestaanszekerheid en kansenongelijkheid in de stad. Wens was om Hagenezen echt een stem te geven door mensen in beeld te brengen. We stonden best ver van de praktijk af en wilden dat veranderen. Met een videomaker gingen we de stad in en spraken inwoners van Den Haag. Jong, oud, arm, rijk en met verschillende achtergronden. Te vaak wordt maar één groep gehoord en de korte documentaire die we maakten bracht daar verandering in. De opdracht bij de gemeente rondde ik af in december, waarna ik even op reis ging: ik “overwinterde” in Chili en Patagonië. Toen ik terugkwam begon de zoektocht naar een nieuwe, passende opdracht.

Rust en vertrouwen

Dat Sanne daarbij kan terugvallen op de ervaring en het netwerk van haar werkgever, brengt rust en vertrouwen. “Ik wil maatschappelijke impact maken. Ik werk daarom graag voor de overheid, maar daar kom je niet zomaar binnen. Detachering biedt dan mogelijkheden. Dat ik nu in loondienst ben, geeft ook ruimte. Het ondernemerschap ervaarde ik als een prachtig avontuur. Tegelijk was ik me ook heel bewust van de risico’s die het met zich meebrengt. Sinds ik op deze manier – vanuit vertrouwen – samenwerk, besef ik pas hoe fijn dat eigenlijk is.”

Het plezier van volledige focus

Detachering betekent ook volle focus op één opdrachtgever. Ik kan me echt verdiepen in een beleid en het resultaat zien van wat ik bedenk. Je werkt er lang genoeg om impact te maken en de afwisseling van leuke, inhoudelijke uitdagingen geeft me veel energie. Het heeft nog steeds het avontuurlijke van telkens een nieuw project, met de zekerheid van een vaste werkgever om op terug te vallen.”

Zelfstandig en samen groeien

En voor Sanne gaat het nog een stukje verder dan alleen de opdrachten. “Ik maak graag gebruik van de opleidingsmogelijkheden die me worden aangeboden. Ik leer heel veel. Van vooraanstaande professionals in het vak, over bijvoorbeeld het Strategisch Communicatie Frame. En van mijn inspirerende collega’s binnen de community. Ik spreek graag met andere communicatiespecialisten over hun recente opdrachten en we leren we van elkaar over innovaties en ontwikkelingen in ons vakgebied. Onlangs ging dat over de ontwikkelingen in AI voor video’s. Naast collega’s bij mijn opdrachtgever, heb ik dus ook nog een club met wie ik echt kan levelen op mijn specialisme. We groeien met elkaar mee.”

“Door de consultants word ik actief gecoacht in mijn opdracht. Ze komen langs op mijn werkplek en spreken ook met leidinggevenden. Ze nemen de tijd om de diepte in te gaan. Wat gaat goed en waar zitten verbeterpunten? In onze gesprekken krijg ik eerlijke feedback , waardoor ik me bewust word van blinde vlekken. Dit is heel waardevol, want zo sturen we samen richting optimale samenwerking en resultaat.”

Een nieuwe opdracht

Op 15 april startte Sanne met een nieuwe opdracht. Dit sluit niet één-op-één aan op haar opdracht die ze in december afrondde en waarna ze een lange vakantie nam. Soms zit je als gedetacheerde dus even “in between jobs”. Wat niet betekent dat je niets doet. “Ik ben heel blij met het vertrouwen dat je krijgt als gedetacheerde op basis van mijn ervaring. Het risico van geen opdracht ligt tenslotte niet meer bij mij, maar bij mijn werkgever. Allebei wil je daarom samen die match met een opdrachtgever vinden. Daarvoor gaan we in gesprek. Ik geef aan welk thema mij nu aanspreekt of naar wat voor omgeving ik op zoek ben.”

Pro-actief wachten

“Terwijl we samen zochten naar die passende opdracht, bleef ik actief. Ik bezocht events van OnlyHuman, sprak mijn netwerk van andere professionals aan en reageerde op opdrachten die op de website of via een WhatsApp-kanaal worden gepubliceerd. En als ik reageerde, deed ik dat heel gericht: ik vroeg mijn consultant hoe ik mezelf het best kan presenteren. Alles om weer met frisse energie mijn schouders onder een mooie, maatschappelijke opdracht te zetten. In dit geval: digitalisering binnen het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Een heel nieuwe uitdaging, een nieuw avontuur.”

“Het grootste voordeel van detachering is dat ik de uitdaging van steeds wisselende opdracht heb, met de zekerheid van een werkgever die vertrouwen in mij heeft.”

Ook impact maken in de publieke sector?

Neem contact met ons op. Samen bespreken we welke mogelijkheden er voor jou zijn.

Neem contact met ons op
Inhoud