Ga naar OnlyHuman home

Professional aan het woord: Juliette Verhaegen werkt als District Communicatieadviseur voor UWV

Succesverhalen

“Hier ‘mag’ ik alles. Ik werk van strategisch tot operationeel. Dit heb ik niet eerder zo meegemaakt en hoewel het in het begin even wennen was, vind ik het vooral ontzettend leuk!” Juliette Verhaegen werkt als District Communicatie Adviseur (DCA) voor UWV in het district Den Haag & Leiden. “Er was zoveel te doen; te veel voor één FTE. Ondersteuning was hard nodig, op elk vlak. Ruim een jaar geleden, zomer 2019, startte ik bij UWV en inmiddels ga ik mijn laatste verlenging in. En dat is jammer, want het is hier zó leuk. Veel leuker dan ik in eerste instantie had verwacht.”

 

Doordat in het verleden twee communicatiefuncties zijn samengevoegd, kwam Juliette terecht in een rol waarin zij zich bezig hield met zowel intern als externe communicatie. Het verbinden van de verschillende divisies en het uitdragen van de één-UWV-gedachte zijn leidend voor haar werkzaamheden en dat maakt haar rol bijzonder en divers. 

 

Handen uit de mouwen

“Dagelijks doe ik de meest uiteenlopende dingen. Ik bepaal de strategische doorvertaling van landelijke communicatie naar lokaal niveau, bedenk en maak content en ik schrijf artikelen en publiceer ze.” Van conceptueel niveau tot en met de handen uit de mouwen dus. Mouwen die Juliette graag opstroopt. Ze neemt veel initiatief in haar rol. “Voor het gebruik van een nieuw communicatieportaal dat eind 2019 is gelanceerd, heb ik samen met mijn collega in het district een interne training ontwikkeld. Zo nam ik andere adviseurs en collega’s mee in het gebruik van foto, video en teksten vanuit de organisatie.”

 

Een onverwachte energie

Ik werk zowel intern als extern aan de communicatie, ook dat is iets wat je niet vaak tegenkomt. De opdracht is extra leuk omdat de mensen hier zo ontzettend gedreven en energiek zijn. De onderlinge verbinding en daadkracht heeft me echt verrast!” Juliette beaamt dat dit niet het beeld is dat men van UWV heeft. Vaak wordt het gezien als een complexe, logge organisatie. “Log is het zeker niet. Complex misschien wel: er zijn diverse divisies en directies die samen werken in elf districten, een matrix waarin je elkaar goed moet kunnen vinden.”

 

De strategische verbinding tussen binnen en buiten 

“Soms dacht ik: hier komt geen einde meer aan, het gaat dag en nacht door. Als ik kijk naar het werk dat wij met het team hebben verzet, dan ben ik echt onder de indruk. Zoveel vragen, zo’n tijdsdruk. Vanuit de organisatie en de burgers. Dit was het moment waarop ik bruggen moest slaan tussen interne en externe communicatie. De strategische verbinding tussen beiden. Zo moesten we intern soms langer dan gewenst wachten op het antwoord vanuit het hoofdkantoor, en daarmee moesten ook onze klanten wachten. Het is een spanningsveld: je wilt een eenduidige boodschap naar buiten brengen, maar niet zo lang wachten dat mensen “buiten” zich verloren voelen. Het was een beetje duwen en trekken, maar onze expertise werd wel echt aangesproken. We werden betrokken in de beslissingen en dat maakt dit een bijzondere en leerzame tijd.”

 

Juist in zo’n grote organisatie als UWV is extra aandacht voor elkaar in coronatijd essentieel.

 

Extra aandacht voor elkaar 

Intern heeft corona ook de nodige indruk gemaakt. “Met het team besloten we dat het belangrijk was hier extra aandacht aan te besteden. Aan elkaar. Juist in zo’n grote, complexe organisatie –UWV heeft in het district Den Haag & Leiden bijna 1300 medewerkers verspreid over 5 kantoren– is verbinding belangrijk. We hebben daarom de serie “werken op 1,5 meter afstand” opgezet: een reeks video’s waarin medewerkers door het hele land en van elke laag van de organisatie in beeld kwamen om zo medewerkers van alle divisies in het district meer met elkaar te verbinden.”

 

Digitalisering van interne communicatie

“Vanuit het HR-platform, waar ik onderdeel van ben, waren we hier al voor corona mee bezig. Team-overstijgend werk, een visie op digitalisering, die in een stroomversnelling kwam. Want hoewel we elkaar niet zagen, waren we wel veel meer samen bezig. Dit was het moment waarop we (opeens) in praktijk konden brengen waarover we tot dan toe adviseerden. Die digitale bereikbaarheid en connectie heeft door corona echt een vlucht genomen. Voor mij als interim collega is het heel bijzonder dat ik zo actief deel uitmaak van deze processen binnen zo’n organisatie. Ook daar heeft corona aan bijgedragen.”

 

Een open samenwerking die ontzorgt 

Ze staat er nog middenin, maar Juliette kijkt al voorzichtig terug op een geweldige opdracht. “Via-via hoorde ik van de openstaande vacature en mijn samenwerking met OnlyHuman om de opdracht te krijgen was perfect: makkelijk, toegankelijk en heel persoonlijk. Ik heb als éénpitter vaak korte opdrachten gedaan, maar wilde iets anders. Echt langdurig van toegevoegde waarde zijn. Zo kwam ik twee jaar geleden in gesprek met Miranda Opstal. De communicatie is vanaf het eerste moment open, eerlijk en heel concreet. Ik word door OnlyHuman echt ontzorgd en dat is zó fijn!”

 


Juliette Verhaegen ging aan de slag als District Communicatie Adviseur voor UWV via OnlyHuman. Wil jij ook ontdekken waar jouw passie en talenten liggen en welke organisatie bij jouw talenten past? Wij gaan graag met jou in gesprek en samen op zoek naar de juiste match.