Ga naar OnlyHuman home

‘Het is pas communicatie als iedereen het begrijpt.’

Succesverhalen

-Hanneke Siemerink, Medior Webcarespecialist Covid19

‘Niet alleen de inhoud, maar ook je manier van communiceren doet ertoe. In een toch al lastige situatie zitten veel Nederlanders niet te wachten op complex taalgebruik. Dat neemt hun zorgen niet weg, verduidelijkt niets. De manier waaróp je informatie deelt is ontzettend belangrijk als je echt een verschil wilt maken.’ Vanuit die gedachte ontwikkelde Hanneke Siemerink (28) zich tot communicatiespecialist. Momenteel is zij gedetacheerd bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In haar werk als webcarespecialist staat zij dagelijks in contact met een soms boze, vaak kwetsbare groep mensen. ‘Ik wil dat ze zich gehoord voelen, dat mijn antwoord hen geruststelt. Helder communiceren in begrijpbare taal – B1 niveau – is daarbij het uitgangspunt.’

 

‘Qua studie heb ik niet de kortste route genomen. Ooit begonnen op het vmbo, maar via havo en vwo naar de universiteit bewogen. Ik heb mijn bachelor Communicatie- en informatiewetenschappen afgerond en behaalde mijn masters in Communicatiekunde en International Relations and International Organization. Werken bij de overheid had sinds mijn stageperiode bij het ministerie van Buitenlandse Zaken mijn interesse. Na mijn afstuderen ben ik dan ook daar een baan gaan zoeken. Toen ik deze vacature zag, was ik direct geïntrigeerd. We maken met zijn allen een ontzettend heftige tijd door. Crisiscommunicatie speelt een grote rol, zei de vacature. Het is een vakgebied dat normaal voorbehouden is aan mensen met veel meer ervaring, maar nu kon ik ervan proeven. In een moeilijke periode zag ik tegelijk ook een grote kans. 

Quote Hanneke Siemerink

Groeien als mens en als professional

‘Ik ben onderdeel van het team Communicatie Covid-19; daar houd ik me bezig met webcare. Dat woord zegt heel veel: je draagt echt zorg voor wat er online gebeurt en wat er gezegd wordt. Wij als webcareteam maken niet zelf de content, maar werken veelal reactief door mensen de weg te wijzen naar de antwoorden die ze zoeken. Corona roept heftige emotionele reacties op. Boos, verdrietig, maar ook wantrouwend. Het is een reflectie van wat er speelt in de samenleving en de impact van het werk heeft me echt verrast. Ik ‘spreek’ mensen wiens immuunsysteem is gecomprimeerd en die daardoor niet meer de straat op durven. Mensen met kanker die zich afvragen of ze wel gevaccineerd kunnen worden en ouders met schoolgaande kinderen die zich afvragen hoe veilig dat eigenlijk is. Ik houd werk en privé gescheiden, maar de verhalen die ik hoor raken me wel. Dat is denk ik alleen maar goed: ik verwerk het en groei zo als mens en als professional. 

Het is pas communicatie als iedereen het begrijpt

Daarnaast kent mijn werk een proactieve kant: signaleren en aankaarten. Met een team van webcarespecialisten signaleren we het sentiment bij de burgers en denken we na over hoe we het best aan hun informatiebehoefte kunnen voldoen. Wij staan in direct contact met die samenleving en communiceren in B1 is dus nodig; je weet niet wie er tegenover je zit. Communiceren met burgers vraagt niet om vaktermen en het is pas communicatie als iedereen het begrijpt.’

Daar zit ook de kracht van een partij als OnlyHuman. Hun netwerk en kennis van opdrachtgevers. Maar nog meer dan dat misschien wel hun persoonlijke en transparante manier van werken.

Geen moment aan de zijlijn 

In mijn huidige werk is feitelijk gezien niet VWS, maar OnlyHuman mijn werkgever. Ik ben gedetacheerd: iets waar ik nooit eerder over had nagedacht, maar waar de functie om vroeg. En het bevalt heel goed. Het is niet per se gemakkelijk om als starter bij de overheid aan de slag te komen, omdat ze vaak zoeken naar medewerkers met overheidservaring, maar met wat doorzettingsvermogen en de juiste hulp lukt het zeker. Daar zit ook de kracht van een partij als OnlyHuman. Hun netwerk en kennis van opdrachtgevers. Maar nog meer dan dat misschien wel hun persoonlijke en transparante manier van werken. Op weg naar deze functie stond ik geen moment langs de zijlijn; ik werd overal in betrokken en voelde me echt gesteund. Het maakte dat ik met ontzettend veel plezier aan de functie begon, en ik werd niet teleurgesteld: het team is warm, enthousiast en echt een fijne werkplek. Vanaf begin af aan had ik vertrouwen in mijn plek hier en dat is alleen maar gegroeid. Hoe meer je ziet en doet, hoe meer invloed het heeft op jou als mens. 

Meer weten over detachering via Onlyhuman?

Neem dan een kijkje op onze pagina voor werken als gedetacheerden, of neem contact met ons op.

Werken als gedetacheerde