“Ik was nog aan het uitpuffen van het ene project toen corona om de hoek kwam kijken. Weer werden alle zeilen bijgezet!” Senior communicatieadviseur van de gemeente Katwijk, Arno Zwaneveld, heeft onlangs zijn opdracht afgerond en blikt terug op een bijzonder intense en mooie samenwerking. “Belangrijk onderdeel van mijn opdracht was de stabiliteit terugbrengen in het communicatieteam. En ondanks – of misschien wel dankzij – corona is dat gelukt. Ik sloot mijn tijd in Katwijk met een gerust hart en goed gevoel af.”
Arno zit al 35 jaar in het communicatievak, waarvan 20 jaar zelfstandig. Rode draad in zijn werk(ervaring) is overheidscommunicatie. Hij begon op 1 oktober 2019 voor vier maanden bij de gemeente Katwijk, het werden er uiteindelijk negen…
Rust in de tent
“Het communicatieteam had een roerige tijd achter de rug. Na een kortstondige aanwezigheid van een senior adviseur en de start van drie nieuwe collega’s, was er behoefte aan rust in de tent. Focus. Alles weer even goed op zijn plek krijgen en de mensen vanuit verschillende expertise goed laten samenwerken. Als senior communicatieadviseur kwam ik binnen het team voor de inhoudelijke aansturing van veertien personen. Mijn werk was daarmee ontzettend inhoudelijk en met het team kon ik echt sparren, de diepte in. Het team weer het vertrouwen in het werk teruggeven.” Het werd een bijzondere tijd, met flinke uitdagingen.
Het werd een bijzondere tijd, met flinke uitdagingen.
Dossier vliegkamp: een strategisch communicatiespel
Naast de inhoudelijke sturing van het team, vervulde Arno nog twee rollen. Die van strategisch adviseur voor het college en de burgemeester, en die van communicatieadviseur voor het project ‘vliegkamp Valkenburg’. Een woningbouwproject waarmee de gemeente meermaals het landelijke nieuws haalde, en niet altijd in positieve zin. “Dit was een heel intensief traject, waarin ik als communicatieadviseur écht het beste van mezelf kon laten zien. Het was complex, mede door de strijd die soms publiekelijk werd gevoerd. Wij als gemeente werden verkeerd in beeld gebracht en dus kwam het moment om ons actief uit te spreken. Het werd een strategisch communicatiespel, met uitgebalanceerde woordvoeringslijnen, inzet van landelijke media en steunzenders en een uitgestippelde planning. We hadden te maken met gevoelige kwesties en verschillende belangen, maar wisten ook waar we het voor deden: onze burgers.”
Oplossingen bedenken en communiceren
“Wij maakten ons hard voor betaalbare woningen voor onze inwoners: de juf, de verpleegkundige en de politieagent. Het was het mantra van de wethouder. Het Rijk, als eigenaar van de grond, stuurde aan op een duurder segment. Toen bleek dat we dit belang niet goed over de bühne kregen, zijn we hier actief mee naar buiten getreden. Ik adviseerde op interviews en artikelen en we vertelden zo een herkenbaar verhaal om de publieke opinie positiever te stemmen. Het was een prachtig project, we kregen het voor elkaar duidelijk te maken dat we geen lastige gemeente waren maar een gemeente die opkwam voor betaalbare woningbouw. Als gemeente hebben we ook zelf voor de oplossing gezorgd: geen 5.000 maar 5.600 woningen bouwen. Zo kreeg het Rijk de opbrengst die het wilde, en kregen wij voor inwoners van de gemeente Katwijk woningen die zij kunnen betalen. De ondertekening van de bestuurlijke overeenkomst met de minister begin maart was een hoogtepunt.”
Storm voor de storm
De storm was nog niet gaan liggen, of corona kwam om de hoek kijken. Een heftige tijd, blikt Arno terug. “Na weken van avond- en weekendwerk, leek rustiger vaarwater in zicht. Tijd om bij te komen was er echter niet, want corona eiste al snel de volledige aandacht. De crisis betekende heel veel inzet voor de communicatieafdeling. De noodverordeningen kenbaar maken, de collegeleden helpen verbindingen te zoeken, aandacht voor getroffen verzorgingstehuizen en ondernemers in de gemeente: er was zoveel gaande, zoveel te doen en te communiceren. De rust was inmiddels weer terug in het team en we hebben dit ook echt als team opgepakt.”
Een gemeentelijke crisisaanpak
“Al vrij snel werd duidelijk dat het heel groot was en we organiseerden een communicatieaanpak zoals in een crisis binnen onze afdeling. Niet alles meer overleggen, maar rollen verdelen en vertrouwen op elkaars expertise. Samen met een collega deed ik de aansturing van de teams. Er was een team voor advies en ideeën, voor interne communicatie en voor externe communicatie. Die verdeling heeft goed gewerkt. Daarnaast zat ik in het gemeentelijk Continuiteitsteam voor dagelijks overleg. Alle disciplines zoals economische zaken, zorg en veiligheid kwamen daar aan bod. Vanwege onze stranden en de drukte daar waren we opnieuw landelijk nieuws. Hier moest niet alleen intern goed over nagedacht worden, ook de communicatie over wat wel en niet toegestaan was, bleek essentieel.”
Complimenten van de gemeenteraad
“Ondanks de drukte van corona is de rust in het team gebleven, er werken goede mensen! Voor het team was het dan ook bijzonder (en bijzonder goed) dat we vanuit de gemeenteraad complimenten kregen over onze zorgvuldige, uitgebreide en duidelijke communicatie tijdens de crisis. Het maakt mij trots. We hebben dit echt gedaan met het team en dat heeft de positie binnen de organisatie enorm goed gedaan, evenals het vertrouwen in elkaar. Er staat een stabiel team van bevlogen professionals, en dat was natuurlijk de belangrijkste opdracht!”
Een geweldige opdracht
“Dit was een opdracht naar mijn hart, hier zat ik echt op mijn plek en kwam mijn karakter heel goed tot zijn recht. Niet zelf op de voorgrond treden, maar met de juiste focus een team meenemen in een goede onderlinge samenwerking. Niet in paniek raken, maar rust creëren. OnlyHuman weet dat. Ik werk al heel lang met hen samen. Dit was de eerste keer dat ik via hen voor een gemeente werkte. Ik kan lezen en schrijven met ze, ze zijn professioneel en betrokken. Carola, mijn contactpersoon bij OnlyHuman, stond hierin echt naast me. Die professionaliteit en steun is van onschatbare waarde. Op naar de volgende interessante interim-klus!”