Ga naar hoofdinhoud

“In mijn werk draait het allemaal om begrijpelijke communicatie met de burger. Wij willen het vertrouwen herstellen.”

Suzanne van der Eerden

Iets simpels complex maken kan iedereen. Iets complex juist makkelijk en toegankelijk maken, is een ander verhaal. Dat is waar Walther Hermsen zich mee bezighoudt in zijn werk. Sinds kort is hij als online content specialist onderdeel van het team Bijzondere Zaken Blauw. Een team van de Belastingdienst gespecialiseerd in bijzondere toeslagen en compensatieregelingen. “Dit team is zeer wendbaar. We kunnen snel schakelen door om de gebaande paden te bewegen. Werk dat wij doen is er direct op gericht de burger te helpen, alles met als doel om vertrouwen te herstellen.”  

 

Binnen het team is Walther senior webredacteur. Dat betekent dat hij in eerste plaats verantwoordelijk is voor correcte en begrijpelijke informatievoorziening naar burgers. “Ik werk nu veel aan de Tijdelijke subsidieregeling tegemoetkoming blokaansluitingen (TTB). Dit is een tegemoetkoming voor de hoge energieprijzen van 2023. De subsidie is bedoeld voor bewoners van gebouwen met een blokaansluiting. Deze groep viel niet onder het eerdere prijsplafond, waar veel mensen als gevolg van de oorlog in Oekraïne mee te maken kregen.” 

 

Op eigen initiatief

Het werk wordt door een content coördinator verdeeld. Wat ligt er en wie heeft er de ruimte en expertise om het op te pakken. Daarnaast creëert Walther waar mogelijk ruimte voor eigen initiatief. “Als zzp’er en in loondienst werkte ik vaak breder op een opdracht. Ik keek niet alleen naar wat we vertelden, maar ook naar hoe we die informatie brachten. Hoe gebruiksvriendelijk is een bepaald platform, bijvoorbeeld? Dat ik me nu volledig richt op het schrijven is fijn: heel veel project management wordt uit handen genomen zodat je je echt kunt vastbijten op de inhoud en de doorvertaling. Daarnaast kijk ik wel graag verder. Ik werk nu aan een portaal waar verhuurders subsidie kunnen aanvragen. Hier kan zowel op inhoud als gebruiksgemak iets complex juist simpel gemaakt worden.”

Achtergrond in onderzoek

Het onderzoeken van mogelijkheden is Walther ten voeten uit. Toch kiest hij anders. Na een laboratoriumopleiding haalt hij zijn doctoraal in milieu biologie. Maar in plaats van als onderzoeker te werken, start hij bij een wetenschappelijke uitgeverij. De commerciële kant die bij dit werk komt kijken vindt hij minder aantrekkelijk, maar het blijkt een mooie opstap naar het schrijven van wetenschappelijke artikelen. Werk waar hij op een feestje ooit op gewezen wordt. Hij vindt zijn draai, interviewt, schrijft en publiceert, om niet veel later het weer over een heel andere boeg te gooien. “Er vond een reorganisatie plaats. Ik kreeg een kans en greep ‘m. Zij financierden mijn avontuur van een jaar lang op de fiets naar Australië. Bij terugkomst besloot ik wat vrijheid te behouden. Ik ging zzp’en.”

Wat volgde zijn verschillende opdrachten als content specialist. “Ik werkte voor banken en verzekeraars, maar ook voor kleinere educatieve instellingen. De afwisseling vond ik heel leuk. In 2019 startte ik bij Liander waar ik over de hele breedte van de online content meekeek. In eerste instantie op zzp basis. Tijdens een reorganisatie werd me gevraagd of ik in dienst wilde treden. Met twee kleine kindjes en een huis dat volop verbouwd werd, was deze stabiliteit eigenlijk heel fijn. Niet veel later volgde een tweede ronde van reorganiseren. Ik zat – midden in Corona – in een sociaal plan. Wat zou mijn volgende stap worden?”

De reis naar detachering

Op zoek naar mogelijkheden om mijn expertise op het gebied van online content nog steeds voor diverse opdrachtgevers in te kunnen zetten, kwam ik bij OnlyHuman terecht.

“Als Senior Webredacteur schrijf en redigeer ik veel. Complexe informatie begrijpbaar maken geeft me voldoening. Waar mogelijk ga ik nog een stapje verder: Hoe bieden we de informatie aan?”

Een politiek gevoelige organisatie

Mijn eerste opdracht was voor Rijksdienst van Ondernemend Nederland. In maart startte ik op mijn tweede opdracht: de Belastingdienst. “In mijn werk heb ik te maken met gevoelige onderwerpen. Je wilt zeker weten dat alle informatie klopt. Dat is misschien nog wel het fijne van de opdracht. Ik lever heel concreet en zelfstandig werk op, en de verantwoordelijkheid dragen we als team. Via mijn werk vind ik mijn weg binnen zo’n politiek gevoelige organisatie. Hiervoor kan ik op collega’s vertrouwen. Zo vroeg ik laatst een collega wat van mijn werk tegen te lezen. Een stuk dat ik behoorlijk had aangepast nadat ik die vrijheid daartoe kreeg. Mijn doel was de tekst begrijpelijker te maken. Risico hiervan is dat het resultaat te ver van de input af staat. Een collega liet me zien hoe je bestaand werk zo kunt redigeren dat je het absoluut verbetert en tegelijk aansluiting houdt met hoe de organisatie werkt.”

Het belang van een helder gesprek

“Op mijn beurt ondersteun ik collega’s ook. We pakken het werk samen op. Waar nodig redigeer ik brieven voor andere teams of schrijf ik voor de dialoogondersteuning: het verhelderen van het gesprek tussen dienst en doelgroep. Wanneer de belastingdienst zendt, volgt er vaak ook een reactie. Bijvoorbeeld in de vorm van een telefoongesprek. Mijn rol is de klantenservice medewerkers helpen met vraag en antwoord tijdens deze gesprekken. Wat komt er binnen en hoe kunnen we daarop reageren? Ook dit is een cruciaal onderdeel in het vertrouwen herstellen. Wanneer mensen bellen wil je als organisatie geen riedel afdraaien, maar echt luisteren om iemand verder te helpen. Dat is misschien nog wel het mooie van de opdrachten waar ik aan werk: de maatschappelijke impact is duidelijk zichtbaar.”

Ook impact maken in de publieke sector?

Neem contact met ons op. Samen bespreken we welke mogelijkheden er zijn voor jou

Neem contact met ons op
Inhoud