Ga naar OnlyHuman home

‘Ik vind het een uitdaging om complexe inhoud naar een toegankelijke vorm te vertalen’

Succesverhalen

René Kemper werkt sinds begin 2022 als beeldspecialist voor het RIVM.

Wat doe je precies als beeldspecialist?

“Bij RIVM noemen ze ons liever beeldadviseur. Er is een grote communicatieafdeling, waar meer dan honderd mensen werken. Iedereen werkt agile, dus er zijn verschillende domeinen en redacties, zoals social media of vormgeving. Ik val onder de beeldredactie en heb het domein volksgezondheid & zorg onder mijn hoede. Voor alle uitingen rondom deze onderwerpen geef ik advies, maak en produceer ik video’s of stuur bureaus aan die dit voor ons produceren. Daarnaast zorg ik ook voor fotografie, via stockbeelden of door een fotograaf op pad te sturen.”

Om wat voor soort communicatie uitingen gaat het waarin beeld belangrijk is?

“RIVM is een wetenschappelijk instituut waar veel onderzoek wordt gedaan en waarvan de uitkomsten gecommuniceerd moeten worden. Dat gaat vaak via rapporten of publicaties, die zowel online als offline voor het publiek te lezen moeten zijn. In dat hele proces zitten verschillende beeldcomponenten. Denk aan het rapport zelf, maar ook de website, een persbericht of social media uitingen. Voor één publicatie kan het dus om zowel stilstaand beeld gaan, een infographic, een video voor op YouTube en een reel voor op Instagram. Ik geef daar advies over en bepaal vervolgens samen met het betreffende team wat het meest geschikt is.”

Lees verder onder de foto.

René Kemper | beeldspecialist

Wat vind je het leukste aan deze opdracht?

“De diversiteit. Omdat ik werk met zowel bewegend als stilstaand beeld en ook nog eens in alle vormen en maten. Ik ben eigenlijk een maker van origine, maar hier zit ik ook regelmatig aan de andere kant van de tafel om bureaus of fotografen te briefen. Die combinatie maakt het heel afwisselend. En sinds september begeleid ik een stagiaire. Daar leer ik trouwens ook weer veel van want die komt van een afstudeerrichting die nog niet eens bestond toen ik klaar was met mijn studie.”

Die ontwikkelingen gaan ook zo snel…

“Haha, inderdaad. Ondertussen ben ik zelf alweer een ‘oudje’. Dus je hebt jong bloed nodig die je scherp houdt, zeker op dit vakgebied. Zelf ben ik ooit begonnen als multimedia designer maar kwam via mijn werkzaamheden steeds meer in het vakgebied van vormgeving terecht. Ik heb bijvoorbeeld vijf jaar bij KLM gewerkt als designer. Daarna ben ik gaan freelancen en dat doe ik nu acht jaar. Via OnlyHuman kreeg ik een van mijn eerste klussen bij het ministerie van VWS. Het is dan ook leuk om nu bij een ‘dochter’ van dat ministerie te zitten, omdat ik daardoor de verhoudingen nog beter begrijp.”

Wat bedoel je met die verhoudingen?

“Iedereen die wel eens voor de Rijksoverheid heeft gewerkt, weet dat het even kan duren voordat je weet hoe de hazen lopen. Dat maakt het werken voor een ministerie of uitvoeringsinstantie juist zo dynamisch en afwisselend. RIVM is verder een interessante club omdat het een wetenschappelijk instituut is waar heel veel onderzoek wordt gedaan. Maar dat zorgt ook weer voor bepaalde dynamiek in de organisatie. Wetenschappers en onderzoekers vinden het soms lastig vinden om dingen eenvoudig te communiceren of om daarin vooruitstrevend te zijn.

Daarom vind ik het ook zo belangrijk om ze goed te adviseren hoe je complexe inhoud vertaalt naar een meer toegankelijke en begrijpelijke vorm door middel van beeld of video.

Voel je je – als externe – wel onderdeel van het team?

“Zeker. Ik word hier gezien als een volwaardige collega en lid van het team. Daar krijg ik ook energie van want het zijn ontzettend leuke mensen en fijne collega’s. Toen ik hier begon was het nog een beetje covidtijd, dus werkte ik veel van uit huis. Na verloop van tijd ging ik steeds meer naar kantoor. Het grappige is dat ik niet wist hoezeer ik het gewone kantoorleven had gemist. Dat was best wel even een dingetje hoor, na twee jaar in mijn ‘cave’ te hebben gezeten. Deze opdracht heeft me weer onder de mensen gebracht, waarvoor dank!”

Hoe zie je toekomst?

“Voorlopig ben ik nog lekker bezig bij RIVM, maar deze opdracht loopt een keer af natuurlijk. Wat ik erg leuk vind, is het begeleiden van jonge mensen. Daar zou ik me meer op willen richten, bijvoorbeeld door les te geven of jonge mensen te coachen of aan te sturen. Ook zou ik in de toekomst iets minder in de uitvoering willen zitten en wat meer op strategie.”

Wat vind je fijn aan de samenwerking met OnlyHuman?

“Het voelt heel persoonlijk en ik voel me gezien: je bent geen nummer. Ze zijn goed op de hoogte van mijn skills en ook eerdere opdrachten. Er is dus veel feeling bij wat wel en niet bij me past. Dat werkt heel prettig, omdat ik opdrachten voorgesteld krijg die echt op mijn lijf geschreven zijn.”

Ook aan de slag bij een overheidsinstantie?

Bekijk alle vacatures