Een sollicitatiegesprek is altijd een spannende ervaring, hoeveel gesprekken je ook al hebt gehad. Het gesprek is een stap naar je eventuele nieuwe droombaan. De druk om te presteren op dat moment kan groot zijn. Want hoe overtuig je de werkgever dat jij de juiste kandidaat bent? Er zijn gelukkig manieren om zelfverzekerd en positief voor de dag te komen. Een goede voorbereiding is het halve werk. Onze recruiters hebben de beste tips voor je op een rij gezet om je hierbij te helpen. Met deze exclusieve tips kan jij laten zien waarom jij van toegevoegde waarde bent voor de organisatie en hoe je een blijvende indruk achterlaat.
Verdiep je in de organisatie en je gesprekspartners
Wellicht een open deur, maar een goede voorbereiding op het gesprek is o zo belangrijk. Verdiep je in de organisatie: wat is hun visie, missie en bedrijfscultuur. Bezoek de website en de LinkedIn-pagina. De meeste werkgevers vragen waarom je bij hen wilt werken en wat je aanspreekt in de organisatie. Bekijk ook het profiel van je gesprekspartner op LinkedIn om mogelijke gespreksonderwerpen te vinden. Check de vacature nog eens: kijk naar de belangrijkste competenties en bedenk alvast voorbeelden waarom jij die goed beheerst of situaties waarin je dit hebt moeten inzetten.
Hoe maak je een goede eerste indruk
Na de voorbereidingen is het zover: het gesprek. En je wilt een goede eerste indruk maken. Kom op tijd voor je sollicitatiegesprek, maar zeker niet meer dan 10 minuten te vroeg. Zorg dan ook dat je de route van tevoren hebt uitgestippeld. Geen dresscode? Dan is de tip om je netjes te kleden: je kan beter over dressed dan te casual gekleed zijn. Breek het ijs met een compliment, bijvoorbeeld over het kantoor of de locatie. Lach en wees beleefd.
Recruiter Dante: “Begin niet gelijk met jij of je, maar zeg ‘u’.”
Luister goed en laat je de ander uitpraten. Onthoud bijvoorbeeld namen en noem ze subtiel tijdens je gesprek. Zo kom je sympathiek over.
Verkoop jezelf, maar blijf eerlijk
Onze recruiters zijn het er allemaal over eens: straal zelfvertrouwen uit. Wacht dus niet af en neem initiatief tijdens het gesprek.
Start het gesprek met een korte, krachtige pitch waarin jij jezelf voorstelt en vertelt waarom jij perfect bent voor de baan. Bereid deze voor en oefen deze thuis.
-Recruiter Hodan
Toon enthousiasme, wees geïnteresseerd en neem een actieve houding aan. Geef geen algemene antwoorden op vragen, maar wees concreet. Ondersteun je verhaal met gerichte of passende voorbeelden, projecten en originele oplossingen die aansluiten op de vacature.
Laat een positieve indruk achter
Een sollicitatiegesprek is jouw kans om een goede indruk te maken. De absolute no-go volgens al onze recruiters: “Vermijd negatieve uitspraken en toon respect voor de tijd en verwachtingen van je gesprekspartner”. Zeg niet meteen ‘nee’ tegen vragen; geef genuanceerde antwoorden. Laat je nooit negatief uit over je vorige werkgever en begin in het eerste gesprek niet over arbeidsvoorwaarden. Dat wordt niet gewaardeerd. Vermijd antwoorden waarvan je denkt dat het bedrijf die wil horen. Authenticiteit wordt altijd gewaardeerd. Ten slotte laat je een positieve indruk achter door relevante vragen te stellen die laten zien dat je oprecht geïnteresseerd bent in het bedrijf en de functie.
Omgaan met lastige vragen: blijf ontspannen
Als je een moeilijke vraag krijgt, neem dan de tijd om na te denken. Geef bijvoorbeeld aan dat je het een uitdagende vraag vindt en neem even de tijd om te overdenken voordat je antwoord geeft. Als je de vraag echt moeilijk vindt, vertel dan over een vergelijkbare situatie en hoe je daar hebt gehandeld. Je kan ook om verduidelijking vragen als dat nodig is. En wees niet bang om toe te geven als je geen antwoord hebt. Het belangrijkste is dat je altijd eerlijk, authentiek en helemaal jezelf blijft bij lastige vragen. Je kan je natuurlijk wel voorbereiden op lastige vragen.
Denk alvast na over je valkuilen. Dit is vaak een vraag waar mensen geen of een vaag antwoord op geven. Dit is je kans om te laten zien dat je reflectievermogen hebt.
-Recruiter Kim
Toon interesse, stel de juiste vragen
Toon je interesse door relevante vragen te stellen. Vraag naar de bedrijfscultuur, visie en missie. Ontdek wat momenteel de grootste uitdagingen van het bedrijf zijn. Of vraag naar de belangrijkste competenties die ze zoeken in een sollicitant. Laat zien dat je graag wilt weten wat ze waarderen in een collega en of er iets ontbreekt in het team. Wees niet bang om te vragen waarom je absoluut niet bij het bedrijf zou passen. Eventueel schrijf je een aantal vragen van tevoren op, mocht je het op het moment even niet weten (vanwege de zenuwen), dan kan je terugvallen op je aantekeningen.
De perfecte match
Het gesprek is geen examen of verhoor, maar een wederzijdse kennismaking om te ontdekken of jullie bij elkaar passen.
Recruiter Lisanne: “Een goede recruiter kijkt door jouw cv of (school)loopbaan heen.”
De recruiter lost iets op voor beide kanten. Een andere benadering: vermijd de traditionele verkooppraatjes; zie het gesprek als een ontdekkingsreis samen met je gesprekspartner. En onthoud: als je geen klik hebt met de recruiter, kan je nog wel geschikt zijn voor de baan. En zo kijkt een goede recruiter er ook naar. Ben jij de perfecte match voor het team en de organisatie?