Ga naar OnlyHuman home

Je kunt altijd meer dan je van jezelf denkt

Succesverhalen

Séverine Nez werkt als medior communicatieadviseur bij de gemeente Den Haag. Ze is daar kort na haar afstuderen gedetacheerd via OnlyHuman, onderdeel van de UMON-groep. Séverine: “Ik weet wat ik kan door het onbevooroordeelde vertrouwen van de mensen om me heen.”

Eerste generatie student

Séverine: “Ik ben 28 jaar en recent afgestudeerd. Ik deed de Master Communicatie- en informatiewetenschappen, met een specialisatie in communicatie en cognitie. Hiervoor heb ik eigenlijk altijd gestudeerd. Na de middelbare school volgde ik de mbo-opleiding Bank- en verzekeringswezen. Niet dat ik daar nou per se iets in wilde, maar ik wist eigenlijk gewoon nog niet wat ik wél wilde. Na afronding hiervan volgden twee tussenjaren. Ik wist inmiddels dat ik hbo wilde doen, maar nog niet precies wat. Iets met marketing en psychologie. Het werd uiteindelijk hbo Communicatie. En uiteindelijk volgde daarna ook een wetenschappelijke studie.

Daar ben ik erg trots op. Mijn ouders ook. Zij komen allebei uit een arbeidersklasse. Mijn tweelingbroer en ik zijn de eerste generatie van de familie die heeft gestudeerd. Ik heb me al die jaren onvoorwaardelijk gesteund gevoeld. Soms vond ik het lastig dat ik een andere weg bewandelde, want ‘ik had toch zo’n mooie Cito-score’. En bovendien bekostigden mijn ouders dure studiebegeleiding om het vwo te halen. Leeftijdsgenoten om me heen gingen inmiddels naar de universiteit. Ik vergeleek mezelf veel met ze. Maar mijn schoolloopbaan was gewoon anders. Ik ben er alsnog gekomen en ben dankbaar dat ik al die onderwijsniveaus heb gedaan.

Séverine Nez medior communicatieadviseur

Nieuwe uitdaging

Na mijn afstuderen begon de volgende uitdaging: een passende baan vinden. Ik voelde een voorkeur voor overheid en wilde maatschappelijk bewust en betrokken werk doen. Maar ja, als net afgestudeerde jonge professional maak je bij de meeste sollicitaties amper kans. ‘Te weinig werkervaring’. Toen zag ik een vacature voor junior communicatieadviseur bij de Rijksoverheid voorbijkomen. Ik solliciteerde direct. Al snel nodigde OnlyHuman me uit om te komen kennismaken. Ik kan mij nog goed herinneren dat Femke, recruiter, in ons tweede gesprek tegen me zei dat het bij mij paste om steeds drie maanden ‘hier en dan weer daar’ te werken. Korte projecten dus. Ik verveel me snel op één plek. Ik vond het knap dat ze dat meteen zag. Sommige mensen zouden het helemaal niks vinden om elke keer ergens anders te zijn. Maar ik leef heel erg in het moment. Mezelf committeren aan een studie van vier jaar bijvoorbeeld vind ik nogal een opgave.

Ik startte bij de gemeente Den Haag. En daar werk ik inmiddels al een aantal maanden, op dezelfde plek. Dat voelt goed omdat ik nu iets doe wat bij mij past. Ik krijg de kans om bij verschillende projecten aan te haken. Zo adviseer ik de interne afdelingen die onder dienst Bedrijfsvoering vallen. Als er nieuwe projecten of verandertrajecten zijn, adviseer ik hoe de communicatie ingezet wordt binnen de gemeente. De diversiteit in de projecten is uitdagend genoeg.

Séverine Nez medior communicatieadviseur Gemeente Den Haag

Zelfontwikkeling doe je samen

Deze baan helpt me ook om dingen buiten het werk te zien waarin ik beter kan worden. Persoonlijke ontwikkeling en groei zijn belangrijk voor mij. Ik noem mezelf weleens een chaotische perfectionist: ik wil dat wat meer loslaten. Hier kan ik mee oefenen in mijn werk. De mensen om me heen helpen daarbij. De manier waarop je naar jezelf kijkt, bepaalt hoe je de wereld om je heen ziet. En andersom: hoe de buitenwereld jou ziet, versterkt je zelfbeeld. Het gaat om geloven in jezelf en in anderen. Als je dat geloof er is, kun je heel ver komen. Werk is meer dan alleen maar voor financieel gewin. Het heeft een belangrijk sociaal aspect en is van waarde voor je persoonlijke ontwikkeling. Je komt jezelf tegen in werk: wat zijn je goede kanten, wat zijn je minder sterke kanten. Voor mijn gevoel kan ik altijd iets leren van een ander. Er is altijd iemand die iets weet wat ik niet weet. Een mooie eigenschap, maar soms ook lastig. Als je zoveel leuk vindt, kan het ingewikkeld zijn om te vinden wat je echt wilt. Ik weet dat wat ik nu doe, is wat ik wil op dit moment.

Geloof in jezelf

Je kunt altijd meer dan je van jezelf denkt. ‘Kan ik het wel aan’, ‘het is wel hoog gegrepen’: herkenbare twijfels. Ik voelde mezelf er regelmatig onzeker over. Toch heb ik ervaren dat het beter is om iets wel te proberen dan iets niet te proberen. Ondanks dat ik het best spannend vond om aan deze baan, überhaupt aan het leven als afgestudeerde professional te beginnen, heb ik geen dag spijt gehad. Ik geloof dat ik het kan. Daar ben ik mijn familie én OnlyHuman enorm dankbaar voor.”

Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Of klaar voor een volgende stap in je carrière?

Wij komen graag in contact!

Ga naar contactpagina