OnlyHuman plaatst cookies uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren. Lees meer    Accepteren
 

VACATURE Sr. Communicatieadviseur metro & Tram – Gemeente Amsterdam


Introductie

De gemeente Amsterdam is druk doende met het metro en tramnetwerk van de stad. Voor dit specifieke deelproject is de gemeente daarom op zoek naar een senior communicatieadviseur met een hands-on mentaliteit. Heb je interesse in de opdracht dan vernemen wij het graag!

Organisatie

De gemeentelijke organisatie bestaat uit vier clusters, een bestuurs- en concernstaf en zeven bestuurs-commissies (stadsdelen). De stadsdelen besturen samen met de gemeenteraad, burgemeester en wethouders de stad Amsterdam. De clusters Ruimte en Economie, Sociaal, Dienstverlening en Informatie en Interne Dienst-verlening bestaan uit afdelingen die expertise hebben op een specifiek terrein, zoals sport, jeugd of parkeren. Zij werken beleid uit tot stadsbrede kaders waarbinnen de stadsdelen het uitvoerende werk kunnen doen. Ook bieden zij directe ondersteuning aan bewoners die dit nodig hebben, bijvoorbeeld op het gebied van participatie of werk. De stadsdelen houden zich onder andere bezig met de inrichting van straten en pleinen, groen en parken, inzamelen van huishoudelijk afval en welzijnswerk in de buurt. Ze zorgen ervoor dat wat ze doen, past bij de behoeften in hun stadsdeel en bij het beleid voor de hele stad.

Bij het Communicatiebureau werken alle communicatiemedewerkers van de gemeente Amsterdam. Uitzonderingen zijn onder andere de voorlichters van de wethouders en woordvoerders van de stadsdelen. Het bureau bestaat uit vier afdelingen: Advies, Capaciteit en Ontwikkeling, Specialisten en Redacties. Daarnaast is er een flexpool. Het Communicatiebureau zorgt voor alle communicatie binnen en buiten de gemeentelijke organisatie. Iedere collegeperiode wordt vastgesteld wat de speerpunten en thema’s zijn en jaarlijks wordt met opdrachtgevers in de stad bepaald hoeveel capaciteit waar nodig is. Op grond daarvan kan het bureau medewerkers detacheren bij de verschillende organisatieonderdelen. Het Communicatiebureau werkt volgens een aantal richtlijnen, zoals voor de gemeentelijke huisstijl. Het bureau heeft zelf specialisten in huis, waaronder vormgevers, tekstschrijvers, media- en campagneadviseurs. De inzet en de productie van communicatiemiddelen, bijvoorbeeld de gemeentelijke mediamix, stemmen communicatiemedewerkers af met de media adviseurs.

Functie

Amsterdam groeit en de stad wordt drukker. Goed openbaar vervoer is onmisbaar om de toenemende drukte op te vangen en de stad op een duurzame manier bereikbaar te houden. De railinfrastructuur voor metro en tram is het kloppend hart van de stad en regio Amsterdam door dagelijks het vervoer van 600.000 reizigers mogelijk te maken. Metro en Tram is dé partij die dit hart voor nu en straks gezond en sterk houdt. We dragen de zorg en verantwoordelijk voor de bouw, het beheer en het onderhoud van het hele metro- en tramnetwerk van Amsterdam. Ook dragen wij bij aan beleid en uitvoering van het openbaar vervoer in de metropoolregio Amsterdam. Het werk, de mensen en de cultuur van de organisatie veranderen permanent. Wat niet verandert zijn de kernwaarden: realistisch; sensitief; alert en daadkrachtig. Zij zijn richtinggevend voor alle medewerkers.

Amsteltram: de projecten Amstelveenlijn en Uithoornlijn
Metro en Tram bestaat momenteel uit drie onderdelen: de afdeling Eigendom en Beheer, het Projectencentrum en de afdeling Bijzondere Opdrachten. De Amsteltram, bestaande uit de projecten Amstelveenlijn en Uithoornlijn, valt onder het Projectencentrum. In tegenstelling tot de andere projecten van Metro en Tram fungeert bij de Amsteltram Vervoerregio Amsterdam als opdrachtgever. De Amstelveenlijn (lijn 51) wordt omgebouwd tot een hoogwaardige tramverbinding tussen Amstelveen Westwijk en station Amsterdam Zuid. Als de ombouw eind 2020 klaar is, wordt de tram doorgetrokken naar het centrum van Uithoorn, de Uithoornlijn. Gezamenlijk ontstaat zo de eerste regionale tramlijn in onze regio, genaamd de Amsteltram, waarmee reizigers snel en betrouwbaar, soms met een extra overstap, hun bestemming kunnen bereiken.

Het project Amstelveenlijn bevindt zich in de uitvoeringsfase en het project Uithoornlijn in de aanbestedings-fase. Metro en Tram begeleidt in opdracht van de Vervoerregio Amsterdam beide projecten. Bij de Amstelveenlijn is VITAL de hoofdaannemer, een samenwerkingsverband van de VolkerWessels-ondernemingen Van Hattum en Blankevoort, VolkerRail en KWS. Bij de Uithoornlijn moet de aanbesteding voor het selecteren van de hoofdaannemer nog starten. Dit staat gepland in 2019, waarna selectie van de aannemer naar verwachting begin 2020 is.

Communicatie
Het werk is groot en ingrijpend en vindt plaats midden in de bebouwde omgeving. Werk dat ertoe doet, maar ook met risico’s en overlast voor de omgeving en reizigers. Dat zorgt soms voor discussie en kritiek. Die gaan we niet uit de weg, sterker nog, die omarmen we. Verbinden door dialoog en samenwerking staat centraal in onze communicatie. Daarvoor heb je lef nodig en daar moet je ook lol in hebben.

De senior communicatieadviseur
 • adviseert de projectmanager over de communicatieaanpak voor het project Uithoornlijn;
 • ontwikkelt en voert de communicatieaanpak uit; bewaakt de samenhang in de communicatie en stemt daarbij nauw af met de senior communicatieadviseur van de Amstelveenlijn.
 • levert een bijdrage in de volle breedte van het communicatievakgebied (all-round): online communicatie (content leveren, maken en webcare), on- en offline aanspreekpunt voor publiekscontacten, meewerken in een informatiecentrum, organiseren van bijeenkomsten en presentaties, realisatie van publicaties, inhoudelijke voorbereiding van perswoordvoering, interne communicatie, contactpersoon voor projectomgeving, crisiscommunicatie etc.
 • signaleert kansen voor vergroten draagvlak en reputatie voor het project en de betrokken organisaties; signaleert ook risico’s en bedreigingen voor draagvlak en reputatie.
 • zoekt verbinding en voert regie in samenspraak met communicatieprofessionals van de opdrachtgever, Metro en Tram en betrokken gemeentes en organisaties.
 • onderhoudt waar en wanneer nodig contacten met stakeholders (i.s.m. de omgevingsmanager) en betrekt hen bij de planvorming en de realisatie van het project.
 • is aanspreekpunt voor de omgevingsmanager van het project inzake communicatiezaken. Bewaakt budgetten voor communicatie van opdrachtgevers en legt hierover verantwoording af.

Functie eisen

Van de senior communicatieadviseur wordt gevraagd:
 • je beschikt over minimaal HBO/Wo werk- en denkniveau;
 • je hebt in de afgelopen tien jaar minimaal vijf jaar ervaring opgedaan als communicatieadviseur in een projectorganisatie van ruimtelijke en/of infrastructurele project(en);
 • je bent in het bezit van het certificaat VOL VCA of de bereidheid tot het behalen ervan is noodzakelijk;
 • je hebt in de afgelopen acht jaar minimaal vier jaar ervaring opgedaan met omgevings-/ publiekscommunicatie;
 • je hebt inzicht in de ambtelijke en bestuurlijke verhoudingen in een gemeente en/of een stadsregio.

Aanbod

Een tijdelijke opdracht voor 24 tot 32 uur per week tot en met 31 januari 2020 (met optie tot verlenging). Startdatum is z.s.m. Standplaats is Amsterdam.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Michiel Keizer via telefoonnummer 070-3022020 en/of per mail via michiel.keizer@onlyhuman.nl

Reageren kan via onderstaande button tot en met 18 januari, 13:00 uur. We kijken uit naar je reactie!
Solliciteren
Chat met ons via WhatsApp