OnlyHuman plaatst cookies uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren. Lees meer    Accepteren
 

VACATURE Senior Woordvoerder – Gemeente Zaanstad, 36 uur p.w. (6563) – Zaandam


Introductie

Voor Gemeente Zaanstad zijn we op zoek naar een senior woordvoerder voor 36 uur per week. De kandidaat die wij zoeken, heeft meerdere jaren ervaring als woordvoerder binnen een ambtelijke organisatie. Je hebt voldoende senioriteit die het acteren in deze functie vraagt en een netwerk binnen de media. Ben jij een teamspeler die bijdraagt aan het groepsresultaat? Reageer dan nu!


Organisatie

Wanneer je werkt bij Zaanstad, doe je werk dat er echt toe doet. Als medewerker lever je al snel een toegevoegde waarde aan de stad, de inwoners en de organisatie. Als gemeente staan ze middenin de samenleving én de regio. De samenleving verandert continu en de ambities en vraagstukken van Zaanstad zijn groot. De gemeente beweegt van een vraag gestuurde organisatie naar een wendbare organisatie, die aansluit op nieuwe initiatieven en kansrijke ontwikkelingen en zorgt ervoor dat deze op een soepele manier door de organisatie worden opgepakt. Realisatiekracht, betrokkenheid en durf zijn eigenschappen waar ze trots op zijn.


De afdeling Communicatie maakt onderdeel uit van de sector Concernondersteuning waar ook de afdeling Strategie en de afdeling Juridische Zaken onderdeel van uitmaken. De afdeling Communicatie bestaat uit het team Bestuurscommunicatie (Woordvoering) onder aansturing van het hoofd communicatie en het team Advies en Redactie aangestuurd door een teamleider. Voor het cluster Woordvoering zijn ze op zoek naar een senior woordvoerder.


De afdeling is bezig met een professionaliseringsslag van de communicatie van de organisatie en de eigen werkwijze. De afdeling doet dat door ‘communicatie in het hart van het beleid te brengen’ met de Factor C methodiek, issuemanagement, actualisering van de communicatiemiddelen en een heldere positionering en profilering van Zaanstad en de bestuurders. Als senior woordvoerder/adviseur lever je een belangrijke bijdrage aan de verdere professionalisering van de afdeling en de (strategische) communicatie van het college.

Functie

Zij zoeken een professional die met gemak schakelt tussen verschillende niveaus, zowel ambtelijk als bestuurlijk. Iemand die politiek sensitief is, kennis en ervaring heeft op het gebied van moderne communicatie methoden en technieken en adviseur is op strategisch niveau. Je bent in staat om te sparren met bestuurders en je bouwt eenvoudig een groot in- en extern netwerk op.


Als Senior Woordvoerder ben je eerste contactpersoon voor het beantwoorden van persvragen. Je bent de spin in het web bij het ontwikkelen van mediastrategieën op belangrijke dossiers en issues. In de omgang met de pers weet je de juiste toon te raken en onderwerpen in perspectief te zetten. Je adviseert en bereidt openbare optredens voor. Dat doe je onder meer door de speeches te schrijven, waarin de gemeentelijke boodschap op een toegankelijke manier voor de aanwezigen is verwoord. Je werkt gestructureerd en punctueel.


Je werkt nauw samen met de andere woordvoerders, de medewerkers van Kabinet, de collega’s van de afdeling strategie, met het secretariaat van de burgemeester en voor de portefeuille relevante inhoudelijke vak afdelingen.


Als adviseur ben je verantwoordelijk voor het geven van strategisch en tactisch communicatieadvies. Je stemt hierin goed af met de senior adviseurs van de ambtelijke organisatie. Als adviseur heb je ervaring met Factor C (of een vergelijkbare methodiek) en weet de boodschap ‘communicatie in het hart van het beleid’ goed bij de ambtelijke opdrachtgevers over te brengen.


Voor je collega’s ben je een prettige en toegankelijke sparring-partner die in lastige kwesties de juiste koers weet te bepalen. Een belangrijk aandachtspunt de komende bestuursperiode is een proactieve persbenadering. Van een woordvoerder verwachten we dat die in staat is Zaanstad (landelijk) op de kaart te zetten op basis van de belangrijkste thema’s uit het collegeprogramma.


Je geeft ondersteuning aan 2 wethouders voor een periode van 4 maanden (feb t/m mei).

Portefeuilles van de twee wethouders:

 • Bereikbaarheid, Mobiliteit en Parkeren
 • Vervoerregio
 • Openbare ruimte
 • Havens & Vaarwegen
 • Centraal Nautisch Beheer Noordzeekanaalgebied
 • Sport
 • Wijkwethouder voor Zaandam Zuid en Assendelft (Noord, Zuid en Saendelft)
 • Dienstverlening
 • Actief burgerschap & buurthuizen
 • Integratie en LHBTI-emancipatie
 • Burger- en raadsparticipatie
 • Wijkwethouder voor Krommenie en Westzaan

Functie-eisen

 • Minimaal HBO+ werk- en denkniveau;
 • Meerdere jaren ervaring als woordvoerder binnen een ambtelijke organisatie;
 • Voldoende senioriteit die het acteren in deze functie vraagt;
 • Een netwerk binnen de media;
 • Een gedreven en energieke persoonlijkheid;
 • Procesmatig inzicht en handelt middels coachend leiderschap;
 • Is analytisch, formuleert zorgvuldig en werkt precies;
 • Heeft een proactieve instelling en is flexibel;
 • Is een teamspeler die bijdraagt aan het groepsresultaat.


Aanbod

Een tijdelijke opdracht voor 36 uur per week. Startdatum is 24 januari 2022 en de einddatum is mei 2022. Standplaats is Zaandam.


Voor meer informatie kun je contact opnemen met Miranda Opstal 06- 43 01 99 27 of Juul Braat 06- 42 06 40 38 of per mail via miranda.opstal@onlyhuman.nl of juul.braat@onlyhuman.nl.


We kijken uit naar je reactie!

Solliciteren
Neem contact op via WhatsApp