OnlyHuman plaatst cookies uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren. Lees meer    Accepteren
10 oktober 2019

Tom van der Weegen, interim communicatieadviseur bij Luchtverkeersleiding Nederland.

door Sabina van Roest

Een uitdagende communicatiestrategie én weloverwogen timing

Na een carrière in loondienst, de laatste jaren als leidinggevende in marketing en communicatie, besloot Tom van der Weegen als zelfstandige aan de slag te gaan. Zijn tweede interim project via OnlyHuman is uitdagend; communicatieadviseur voor het project ‘Luchtverkeersleiding Lelystad Airport’ bij Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL). Binnen dit project is hij verantwoordelijk voor het opstellen en uitvoeren van de communicatiestrategie ten behoeve van de transitie op Lelystad Airport van een ongecontroleerde naar een gecontroleerde luchthaven. Oftewel, naar een luchthaven met luchtverkeersleiding.
Een juiste communicatiestrategie én weloverwogen timing leveren een belangrijke bijdrage om de invoering van luchtverkeersleiding uiteindelijk in goede banen te leiden. Tom vertelt over zijn rol en de transitie van loondienst naar interim.

 

De verandering op Lelystad Airport
“Lelystad Airport is een regionaal vliegveld waar op dit moment voornamelijk ‘general aviation’ vliegt. Dit is al het vliegverkeer dat niet onder cargo- en passagiersvliegtuigen valt. Het kabinet is voornemens commerciële passagiersvliegtuigen voor vakantievluchten op Lelystad Airport te laten vliegen. Om dit mogelijk te maken heeft Lelystad Airport luchtverkeersleiding nodig. De implementatie van de luchtverkeersleiding wordt door LVNL en CLSK (Commando Luchtstrijdkrachten) uitgevoerd, en dat is niet zomaar iets. Het betekent namelijk dat er wijzigingen in vliegprocedures en het luchtruim rond Lelystad Airport komen”.

 

“In november 2019 wordt de luchtverkeersleiding voor het bestaande vliegverkeer op Lelystad ingevoerd. Dan start de inregelperiode die nodig is om een veilige transitie naar een luchthaven met groot commercieel verkeer mogelijk te maken. Het is belangrijk dat luchtruimgebruikers in Nederland goed voorbereid zijn op de toekomstige veranderingen op en rond Lelystad Airport. Het is mijn taak om de voorlichting aan luchtruimgebruikers in goede banen te leiden.”

 

In gesprek met de doelgroep
“Als communicatieadviseur sta ik voortdurend in contact met de interne en externe stakeholders om hen te informeren over deze transitie op de luchthaven. Denk aan lokale bedrijven en regionale luchthavens en vliegclubs. Zij moeten goed geïnformeerd zijn over de nieuwe vliegprocedures. Met lokale bedrijven zijn we in gesprek. Heel leuk én nuttig om bij al die bedrijven over de vloer te komen. Ze waarderen het dat LVNL daarvoor de tijd neemt. Ook organiseren we in-house voorlichting naast de algemene voorlichtingsbijeenkomsten. Zo kunnen we het echt samen met de bedrijven organiseren, en het goed toespitsen op hun bedrijfsvoering.”

 

Een gedegen communicatiestrategie
“Een grote uitdaging binnen dit project was het opzetten van de communicatiestrategie. Wat doe je op welk moment en in welke vorm? Timing en zorgvuldigheid zijn ontzettend belangrijk, omdat er veel verschillende processen lopen en er diverse doelgroepen zijn. Het is continu aanvoelen en scherp krijgen wat bij de belanghebbenden speelt, wat belangrijk voor hen is en waar hun informatiebehoefte ligt. Goed contact met alle belanghebbenden is cruciaal om de juiste informatie, op het juiste moment en op de juiste manier te kunnen delen.”

 

“Het opstellen, uitvoeren, bewaken en indien nodig bijstellen van de communicatiestrategie is een zorgvuldig traject, waarbij we continu inspelen op veranderingen en informatiebehoeften van de doelgroep.”

 

De lat ligt hoog
“De lat ligt wat communicatie betreft hoog bij LVNL. Zorgvuldigheid is van groot belang. Dit zie je bijvoorbeeld ook terug in de processen. Deze zijn strak georganiseerd en alles wat we doen wordt gereviewd. Heel leerzaam, en daarnaast past het ook wel bij me. Ik ben analytisch ingesteld en kan gestructureerd werken, eigenschappen die van pas komen binnen deze organisatie en omgeving. Dit is ook één van de redenen dat ik door OnlyHuman was geselecteerd voor deze opdracht. Hoewel ik nooit eerder in de luchtvaart heb gewerkt, sprak de opdracht mij meteen aan. Zowel de opdracht als mijn rol als communicatieadviseur is heel concreet. Ik had meteen het gevoel; “Dit gaat ergens over, hier is de communicatie echt belangrijk”. Bovendien is het een project met een nationale uitstraling. Het is een wereld waar je als buitenstaander niet veel van weet. Ontzettend leuk dat ik deze wereld nu leer kennen en mijn bijdrage mag leveren.”

 

Van loondienst naar interim communicatieadviseur
“Ik heb niet altijd als zelfstandige gewerkt. Twee jaar geleden begon ik als ZZP’er en vorig jaar had ik mijn eerste grote project, ook via OnlyHuman. Het contact met OnlyHuman was altijd fijn, duidelijk, open en behulpzaam. Hiervoor heb ik circa 25 jaar in staffuncties gewerkt als adviseur en leidinggevende, waar ik veel ervaring heb opgedaan. Toch merkte ik op een gegeven moment dat ik behoefte had om op een andere manier met mijn vak bezig te zijn, in een andere context te werken. Het was even zoeken naar de mogelijkheden en de juiste vorm, maar uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om als interim professional aan de slag te gaan. Ik ben blij met deze keuze. Het geeft een hele andere dynamiek en beleving van je werk. De vernieuwing en een andere manier van groeien en ontwikkelen zijn voor mij daarin belangrijk. En kijk hoe het nu gaat: ik werk aan mooie projecten, zoals nu bij LVNL.”

 


Wil jij net als Tom gedetacheerd worden op uitdagende opdrachten? Samen met jou kunnen we in een persoonlijk gesprek bespreken hoe jij jouw loopbaan ziet.  Neem contact op met één van onze recruiters via het telefoonnummer (070) 3022020.


OOK INTERESSANT
dinsdag 20 augustus 2019
Professional aan het woord - Cara Koesoemo Joedo werkte als interim senior strategisch communicatieadviseur bij het ministerie van SZW
donderdag 13 juni 2019
Professional aan het woord – Annette Cornelisse werkt als communicatiemanager bij Portaal.
dinsdag 10 september 2019
Professional aan het woord - Desiré Balák-de Jonge, gedetacheerd als senior webredacteur bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)
Chat met ons via WhatsApp