OnlyHuman plaatst cookies uitsluitend om de site beter te laten functioneren en bezoek te monitoren. Lees meer    Accepteren
4 november 2019

Professional aan het woord – Carlijn van der Kulk, junior communicatieadviseur FMHaaglanden.

door Sabina van Roest

Carlijn van der Kulk is via OnlyHuman gedetacheerd als junior communicatieadviseur op de communicatieafdeling bij FMHaaglanden. Eén van de grootste facilitaire dienstverleners voor het Rijk. Iedere dag werken zij aan een prettig werkklimaat en goede voorzieningen voor 30.000 rijksambtenaren in Den Haag. In dit blog vertelt ze over haar opdracht en haar bijdrage als communicatieprofessional.

 

Volop in ontwikkeling
Sinds juni werk ik 24 uur per week als junior communicatieadviseur bij FMHaaglanden op de communicatieafdeling. De afdeling is flink in ontwikkeling. Inmiddels werken we met 7 mensen in het team, in plaats van 2. Door de groei is er meer ruimte om na te denken over waar we als communicatieafdeling wel en niet aan bijdragen. We zijn de stap aan het maken van uitvoering naar meer strategisch advies. Daarin hebben we een duidelijke missie: Wij willen met onze communicatie bijdragen aan een sterk en betrouwbaar FMH voor de medewerkers van FMH en onze klanten bij de Rijksoverheid. Dienstverlening en duurzaamheid zijn twee belangrijke thema’s die in de communicatie terugkomen.

 

Werkzaamheden van een junior communicatieadviseur
Als junior communicatieadviseur communiceer ik samen met het team over wat FMH doet. We maken het werk zichtbaar, en informeren zowel de interne als externe doelgroep over het nut van FMH. Alle communicatieacties dragen bij aan de missie van FMH en aan een sterke(re) positionering. Ik ondersteun onder andere met de praktische klussen op communicatiegebied. Denk hierbij aan het optimaliseren van nieuwsbrieven of trafficmanagement van bijvoorbeeld een infographic.

Een uitdaging hierin was om alle uitingen te uniformeren en te optimaliseren. Er moest één lijn komen in de nieuwsbrief en daarbij moesten de partijen zelf leren werken met een mailsysteem. Om dit te realiseren heb ik een workshop gegeven aan de facilitairmedewerkers, die de nieuwsbrieven maken voor hun panden. Hierin heb ik uitgelegd hoe het mailprogramma werkt en schrijftips gegeven. Naast dat ik het heel leuk vind om workshops te geven, werkt het ook veel beter dan zomaar informatie over de schutting te gooien.

 

Combinatie van uitvoering en strategie
Hiervoor werkte ik bij de politie en zat ik vooral op de strategische kant. Ik merkte dat ik de uitvoering ook heel leuk vond, maar dat werd bij de politie uitbesteed of gedaan door gespecialiseerde collega’s. De functie als junior communicatieadviseur bij FMH was eigenlijk meer gericht op uitvoering, maar ik kreeg vanaf het begin de ruimte en het vertrouwen om ook het strategische stuk naar mij toe te trekken. Daar ben ik heel blij mee, want de combinatie strategie en praktische uitvoering vind ik ontzettend leuk. Zo heb ik geholpen met het helder maken waar de communicatieafdeling voor staat en wat ze doen. Dit hebben we vastgelegd in een strategisch keuzekader, waarbij we ‘het stoplichtmodel’ hanteren. Hiermee maak je op een simpele manier duidelijk waar je als afdeling wel en niet aan bijdraagt, en waar je je capaciteit en budget voor inzet.

 

Van groot naar klein team
Niet alleen de combinatie van strategisch en uitvoerend maken het werk bij FMH heel leuk, maar ook mijn collega’s. Daarnaast heb ik het gevoel dat ik écht iets kan bijdragen en dat het gewaardeerd wordt wat ik doe. Omdat ik van ‘buitenaf’ kom, zie ik dingen waar we aan kunnen werken en die de afdeling gaan helpen. Bij FMH heb ik ontdekt dat ik het leuk en fijn vind om in een kleiner team te werken. Wat ik doe valt meer op en ik kan meer impact maken. Ook heb je meer contact met elkaar; je weet beter waar anderen mee bezig zijn, en ik heb meer het gevoel dat we de dingen samen doen. Dat past heel goed bij mij als persoon.

 

Werken op detacheringsbasis
Dit is de eerste opdracht die ik op detacheringsbasis via OnlyHuman uitvoer. Het fijne van werken op detacheringsbasis is dat veel rompslomp uit handen wordt genomen, zoals het regelen van verzekeringen en mijn pensioen. Je ervaart de veiligheid van werken in dienst, maar gaat bij diverse opdrachtgevers aan de slag. Hierdoor heb je veel afwisseling. OnlyHuman heeft mij benaderd voor deze klus. Ik wist nog niet veel van het facilitaire gedeelte af, en vond het leuk om iets compleet anders te gaan doen. Ook was het voor mij aansprekend om meer met de praktische kant aan de slag te gaan. In deze functie ervaar ik veel vrijheid en vertrouwen om mijn tijd zelf goed in te delen. Ik ben flexibel en mijn opdrachtgever ook. Hierdoor is het goed te combineren met mijn eigen coaching bedrijf.

 

“Heel fijn dat ik mijn werk als coach en werken in mijn vakgebied communicatie op deze manier met elkaar kan combineren. Best of both worlds ”

 

Werken voor OnlyHuman
Het contact met OnlyHuman is altijd heel fijn en persoonlijk. Alle medewerkers die ik ontmoet zijn leuke en spontane types. Laatst ben ik met consultant Chantal koffie gaan drinken om mijn loopbaan te bespreken. Waar ik in de toekomst heen wil? Het lijkt me bijvoorbeeld leuk in de veiligheidsketens te werken, zoals bij de AIVD, defensie of NCTV. De mentaliteit is daar erg leuk; de mensen die er werken doen dat echt vanuit hun hart. Dat zie je terug in de sfeer. De komende tijd wil ik de uitvoering meer in de vingers krijgen, aangezien ik die stap overgeslagen heb in mijn meer strategische functie bij de politie. Veel mensen zeiden dat ik met deze functie een stap terug deed. Ik ervaar dit echter niet zo; ik vind mijn werk bij FMH heel leuk. En voor mij is doen wat je leuk vindt het hoogst haalbare. Ik zit hier dus helemaal op mijn plek!

 


Wil jij net als Carlijn gedetacheerd worden op uitdagende opdrachten? Samen met jou kunnen we in een persoonlijk gesprek bespreken hoe jij jouw loopbaan ziet. Neem contact op met één van onze recruiters via het telefoonnummer (070) 3022020.


OOK INTERESSANT
dinsdag 10 september 2019
Professional aan het woord - Desiré Balák-de Jonge, gedetacheerd als senior webredacteur bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW)
donderdag 28 februari 2019
Detachering: het beste van twee werelden
dinsdag 16 juli 2019
Professional aan het woord – Elske Fontein, interim social media specialist
Chat met ons via WhatsApp