Ga naar OnlyHuman home

Een goede vacaturetekst schrijven is een vak apart

Blog

De meeste zoektochten naar een nieuwe baan beginnen online. Dit betekent dat je tien tot twintig seconden hebt om de vacature én je organisatie te presenteren aan de kandidaat van je dromen. Anders gezegd: je hebt minder dan een halve minuut voor je ‘employer branding’ (hoe je als werkgever wordt beschouwd en ervaren). Inge Nord, recruiter bij OnlyHuman en expert in vacatureteksten, deelt in dit blog tips voor het schrijven van vacatureteksten die wérken.

 

Een goed begin is het halve werk

Vijf w’s vormen de kapstok van een goede vacaturetekst:

  • Wie. Wie zoek je en welke persoonlijke kenmerken passen goed binnen de organisatie als geheel en in het team waarin de nieuwe medewerker aan de slag gaat?
  • Wat. Wat houden de werkzaamheden in? Over welke kennis en ervaring moet de kandidaat beschikken?
  • Waarom. Dit raakt de kern van ‘employer branding’. Waarom zou de kandidaat voor jouw organisatie kiezen, zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt? Een goede vacaturetekst is een weerspiegeling van het hart en de ziel van de organisatie. Je medewerkers kunnen daarbij de beste ambassadeurs van je bedrijf zijn. Een korte quote van een medewerker bij de vacaturetekst, indien mogelijk mét foto, geeft jouw organisatie letterlijk een gezicht.
  • Waar. Kan de functie alleen intern worden uitgevoerd, moet de nieuwe medewerker ook voor je organisatie op pad is en is er mogelijkheid tot thuiswerken? Maak duidelijk hoe flexibel je als organisatie bent in werktijden- en locaties. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat kandidaten flexibiliteit op dit vlak vandaag de dag belangrijker vinden dan een goed salaris.
  • Wanneer. Vanaf wanneer (en eventueel tot wanneer) gaat de nieuwe medewerker aan de slag? Vergeet niet de werktijden te vermelden; als overwerk vaak voorkomt, is het wel zo eerlijk om dat van tevoren duidelijk te maken.

 

 

Tips voor de tekst

Als je de antwoorden op de vijf w’s in kaart hebt gebracht, is een logische opbouw van de vacaturetekst binnen handbereik. Let bij het schrijven van de tekst vooral op de volgende dingen:

  • Zorg voor een goed leesbaar, pakkend en inhoudelijk intro. Dit is het eerste wat de kandidaat ziet en het criterium om door te lezen of af te haken.
  • Maak een duidelijke titel. Wees zuinig met symbolen en lange functienamen, niet in de laatste plaats omdat ze je online vindbaarheid niet bevorderen (verderop daarover meer).
  • Houd het kort en bondig. Als je bijvoorbeeld een communicatieadviseur zoekt voor een project, hoef je in de vacaturetekst niet al tot in de detail de fasen van het project te beschrijven. Vermijd lange opsommingen van taken; om het overzichtelijk te houden, is het beter om alleen de belangrijkste noemen (maximaal vijf).

 

De laatste tip met betrekking tot de tekst is zeker niet de minste. Sommige functienamen worden op verschillende manieren gezocht. Denk bijvoorbeeld aan communicatieadviseur vs. communicatie-adviseur en recruitment marketeer vs. recruitment-marketeer. De juiste spellingswijze is natuurlijk het uitgangspunt, maar kandidaten gebruiken nu eenmaal verschillende schrijfwijzen bij zoekopdrachten. Dit kun je ondervangen door de functiebenaming verderop in de vacaturetekst anders te omschrijven.

 

“Om het juiste talent te kunnen vinden, moeten kandidaten jou kunnen vinden”

 

Optimaal online

De desktop en laptop zorgen nog steeds voor de meeste kliks en sollicitaties, maar de mobiele telefoon wint in hoog tempo terrein. Voor alle online vacatureteksten geldt: vergeet niet een link naar je organisatie toe te voegen zodat kandidaten eenvoudig en snel meer over je te weten kunnen komen. En maak solliciteren zo makkelijk mogelijk. Een sollicitatiebutton (die bij voorkeur voortdurend in beeld is, dus ook tijdens het scrollen), is dé ‘call-to action’ voor kandidaten om te solliciteren op devices met grotere schermen. Op de mobiele telefoon werkt een app uitstekend.

 

Tot besluit

De tips in dit blog hebben als uitgangspunt dat, om het juiste talent te kunnen vinden, kandidaten jou moeten kunnen vinden. Hopelijk helpen deze tips jou om het talent waar je naar op zoek bent, te boeien en – stap twee – aan je te binden!