Ga naar OnlyHuman home

7 valkuilen voor de ZZPer

Blog
  1. Een opdracht die niet bij je past
    Niets zo vervelend als een opdracht die eigenlijk niet past, of een opdrachtgever die iets anders van je verwacht dan jij denkt; iets wat jij niet kan of wil leveren. Of de opdracht nou te weinig uitdagend voor je is of te complex, het leidt allebei niet tot werkplezier. En noodgedwongen tussentijds uitstappen is heel vervelend voor jullie allebei.
    ⇒ Verdiep je daarom van tevoren in de opdracht. Probeer zo veel mogelijk boven tafel te krijgen, zoals: wat is het gewenste resultaat, wat is de status van het project, wat wordt jouw rol en hoe is het team samengesteld? Overweeg: Is het iets wat past in jouw profiel? Kan je het project aan? Kun je wat nieuws leren en interessante ervaring opdoen? Vanzelfsprekend kan een intermediair je hierbij adviseren…

 

  • Geen nieuwe opdracht na je huidige klus
    Het is verleidelijk en het overkomt veel van je collega’s: als je op een stevige klus zit ben je niet zo bezig met wat daarna komt. Met als ongewenst resultaat dat je straks zonder nieuwe opdracht zit.
    ⇒ Besteed voortdurend aandacht aan de mensen in je netwerk, niet alleen als jij hen nodig hebt. Investeer in de relaties met je voormalige opdrachtgevers en je andere contacten. Of schakel een bemiddelingsbureau in, als jet het zelf lastig of vervelend vindt om hier veel tijd aan te besteden.

 

  • Een opdrachtgever of intermediair die jouw rekening niet betaalt
    Helaas, het gebeurt. Misschien onbedoeld, maar je opdrachtgever of intermediair kan financieel in zwaar weer zitten. Bij faillissementen wordt jouw rekening niet als eerste betaald, maar mag je achter aansluiten in de rij. De belastingdienst en andere schuldeisers komen eerst..
    ⇒ Probeer informatie te krijgen over het bedrijf of de partij die je inhuurt. Staan ze goed bekend, is het een stabiel bureau? Vraag eventueel advies.

 

  • Verouderde kennis
    Een gevaar voor de zzp’er die altijd in opdracht zit en geen tijd of geld vrijmaakt voor zijn eigen scholing. Je kennis groeit niet automatisch mee. Opdrachtgevers willen juist professionals inhuren die de nieuwste kennis en inzichten meenemen.
    ⇒ Investeer in je eigen opleiding. Maak niet alleen budget maar ook tijd vrij! En het hoeft niet altijd zo veel te kosten. Veel kennis is ook te verzamelen via (gratis) webinars en vak-bijeenkomsten. Opdrachtgevers en intermediairs organiseren soms trainingen of expertsessies waar jij ook aan mag deelnemen; maak er gebruik van.

 

  • Geen professionele groei
    Als je expert bent op een bepaald terrein, of ervaring hebt in een specifieke branche, wordt je daarvoor steeds opnieuw gevraagd. Maar als je niet uitkijkt wordt jouw waardevolle cv zo een one trick pony. Niet erg als dit het liefste is wat je doet maar wel als je je wilt door ontwikkelen.
    ⇒ Ga op zoek naar nieuwe opdrachten die toevoegen aan je bestaande expertise. Maak een plan voor je toekomst: waar zou ik wel eens willen werken, wat wil ik bereiken? Ook als zzp’er kan je aan loopbaanplanning doen. Laat je adviseren of ga eens in de zoveel tijd eens sparren met iemand uit je netwerk (of met je intermediair).

 

  • Een verouderd cv
    Je vergeet het gemakkelijk, het bijwerken van je cv. Maar het laatste project dat jij hebt gedaan kan nou juist heel relevant zijn voor de opdrachtgever die iemand zoekt voor een interessante klus. Die vindt jou niet als het niet in je cv staat.
    ⇒ Voeg nieuwe informatie over opdrachten en expertise altijd snel toe in je cv en op linked in. Informeer ook de intermediair. Het kan het verschil maken in wel of niet op hun shortlist komen. Het kan ook lonen om eens feedback op de inhoud en vorm van je cv te vragen.

 

  • Zaken niet goed geregeld; financiële en juridische problemen
    Je hebt gekozen voor een zelfstandig bestaan. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk en aansprakelijk bent voor administratie en financiën. Je belastingaangifte vergeten, geen buffer opbouwen voor slechte tijden, aansprakelijk gesteld worden voor een mislukt project: het leidt tot financiële en juridische ellende. En leidt af van waar je het eigenlijk voor deed: leuk werk doen en eigen baas zijn.

⇒ Organiseer als een ondernemer. Zorg dat je administratie op orde is, of schakel een expert in als je daar zelf niet zo goed in bent. Overweeg of verzekeren (arbeidsongeschiktheid, aansprakelijkheid) voor jouw zinvol is. Zorg dat je zelfstandigen status (VAR) in orde is.