Ga naar OnlyHuman home

Zzp vs. 'Deta'. Welke keuze maak jij?

Blog

Vraag een zzp’er waarom hij of zij dat is geworden en het antwoord luidt waarschijnlijk: “Vrijheid!”. En als je iemand vraagt waarom hij of zij heeft gekozen voor detachering, is de kans groot dat de eerste reactie is: “Zekerheid!”. Beide antwoorden snijden hout, maar er komt natuurlijk wel wat meer bij kijken om voor de ene of juist de andere vorm van werknemerschap te gaan. Heb jij de juiste keuze gemaakt? Rinske Slotema, HR-adviseur bij OnlyHuman, geeft in dit blog haar kijk op de voors en tegens met betrekking tot zzp-schap en detachering.

 

De voor- en nadelen van zzp

De belangrijkste motivatie om als zzp’er te werken is flexibiliteit: je kunt werken voor wie je wilt en je werktijden grotendeels zelf indelen. Veel zzp’ers houden zich vooral bezig met ‘korte klussen’ en dat biedt veel variatie in opdrachtgevers en werkzaamheden. Daar staat tegenover dat je wel zelf achter opdrachten aan moet. Acquireren moet je kunnen en leuk vinden en in de overvolle vijver van zzp’ers moet jij de opdrachtgever ervan overtuigen dat jij degene bent die ze moeten binnenhalen. Als zzp’er heb je qua salaris mogelijk netto meer voordeel en de starters- en zelfstandigenaftrek kan leuke belastingtechnische voordelen opleveren. Maar als zzp’er ben je ook kwetsbaar: geen opdrachten betekent geen inkomen en een werkloosheidsuitkering zit er niet in. Je vakmatige ontwikkeling moet je zelf regelen en zelf bekostigen. Hetzelfde geldt voor het opbouwen van pensioen en het afdekken van risico’s met betrekking tot onder meer aansprakelijkheid en arbeidsongeschiktheid. Maar laat je niet afschrikken door de nadelen: heel veel zzp’ers werken met plezier op deze manier en zijn succesvol omdat ze hun ‘zaken’ letterlijk en figuurlijk op orde hebben.

 

Past detachering bij jou?

Als gedetacheerde weet je van tevoren hoe lang een opdracht duurt en wat je salaris zal zijn gedurende die periode. Werken als gedetacheerde bied je ook zekerheid en duidelijkheid op andere gebieden, omdat je arbeidsvoorwaarden zijn vastgelegd in de cao van de Algemene Bond Uitzendondernemingen. Deze cao is opgebouwd uit drie fasen en kort gezegd komt het erop neer dat hoe langer je werkt voor een bureau, des te meer rechten je hebt. Vanaf fase B, die ingaat na anderhalf jaar, heb je bijvoorbeeld recht op doorbetaling als er geen werk is, maar ook op een betere pensioenregeling. Bij OnlyHuman is de ervaring dat als je goed bent in je werk, je na het afronden van een opdracht vaak meteen aan de slag kunt met een nieuwe. Detachering biedt je, naast zekerheid, dus – net als wanneer je zzp’er bent –  de kans om te werken op verschillende plekken en nieuwe mensen te ontmoeten.

 

Sparren over je keuze? Dat kan!

Het motto van OnlyHuman is ‘match, work, grow’. Of je nu zzp’er bent of liever als gedetacheerde werkt: samen met jou zoeken onze recruiters uitdagende opdrachten bij organisaties die passen bij jouw persoonlijke ambities en drijfveren. We helpen je ook graag bij het maken van de voor jóu juiste keuze in werknemerschap. Wil je hierover eens sparren met een van onze ervaren professionals? Neem dan telefonisch contact op via 070 3022020 of stuur een e-mail. Wij helpen jou graag.