Ga naar OnlyHuman home

Vragen over de VAR op vrijdagmiddag

Blog

De lentezon schijnt voorzichtig op de lunchtafel als we praten over de veranderingen rondom de VAR en de Wet DBA. 1 mei komt nu toch best dichtbij. Gelukkig kan onze HR-adviseur Rinske bijna al onze vragen beantwoorden, hoewel er nog steeds veel onduidelijk is. Haar antwoorden delen we graag met jullie.

 

Wat is dat nou precies: ‘schijnzelfstandigheid’?

“Een zzp-er is schijnzelfstandige als hij voor een opdrachtgever werkt, maar eigenlijk in loondienst is. Hij werkt bijvoorbeeld een vast aantal uren per week en doet dit onder toezicht van de opdrachtgever. Alleen heeft hij geen arbeidsovereenkomst met de opdrachtgever; hij is ingehuurd. Dus hij lijkt een zelfstandig ondernemer, maar is eigenlijk schijnzelfstandig en werkt in verkapte loondienst.”

 

Wat zijn de gevolgen na invoering van de Wet DBA?

“Met het invoeren van de modelovereenkomsten en het verdwijnen van de VAR gaat de Belastingdienst controleren of er sprake is van een daadwerkelijke zzp-opdrachtgever relatie. Als de Belastingdienst vindt dat iemand als schijnzelfstandige werkt, heeft dit vervelende gevolgen voor zowel freelancer als de opdrachtgever. Want je kunt naheffingen krijgen van de Belastingdienst, waarbij je de fiscale voordelen die je als zzp’er hebt gehad moet terugbetalen.”

 

Lekker dan. En hoe zit dat met de opdrachtgever?

“Bovenop de naheffingen kan de Belastingdienst een boete opleggen aan zowel zzp-er als de opdrachtgever. Voor de opdrachtgever betekent het dat hij niet alleen sociale verzekeringen moet betalen, maar ook pensioen en vakantiedagen. En de opdracht stopt per direct en mag niet worden afgemaakt.”

 

Hoe beoordeelt de Belastingdienst of er sprake is van een arbeidsovereenkomst?

“De Belastingdienst wil antwoord op deze drie vragen: Is er sprake van een gezagsverhouding? Is er een persoonlijke verplichting om arbeid te verrichten? En is de opdrachtgever verplicht loon te betalen? Beantwoord je deze vragen met ‘ja’, dan is er dus sprake van een arbeidsovereenkomst. En ik vrees dat dit voor veel zzp-opdrachtgever situaties het geval is.”

 

Heb jij nog vragen?
Voor zzp’ers en hun opdrachtgevers wordt het nog spannend, komende tijd. Via onze site houden we je natuurlijk op de hoogte maar we raden je aan de actualiteiten zelf goed in de gaten te houden. Heb je ondertussen nog vragen? Stel ze gerust! Rinske beantwoordt ze graag: rinske.slotema@onlyhuman.nl.

 

Kennissessie Wet DBA voor geplaatste OnlyHuman professionals
Voor onze geplaatste freelance professionals organiseren we binnenkort een speciale kennissessie over de Wet DBA. Wil je daarbij aanwezig zijn? Stuur dan een mail naar marieke.beeuwkes@onlyhuman.nl.