Ga naar OnlyHuman home

Professionals aan het woord - Katja Buijs, senior communicatie adviseur project Nieuw Delft

Blog

Een professional van OnlyHuman aan het woord

 

Katja Buijs is sinds september 2017 gedetacheerd via OnlyHuman op het project Nieuw Delft als senior communicatie adviseur.
 
Drie dagen in de week werkt Katja mee aan de gebiedsontwikkeling Nieuw Delft. Een gebied van circa 24 hectare, bijna vijftig voetbalvelden groot. Wat maakt dit project zo uniek en wat houdt haar rol van senior communicatie adviseur in? Welke meerwaarde heeft zij als professional van OnlyHuman?

Helen van het stadshart

Daar waar ooit de trein, over een viaduct, midden door Delft denderde en de stad in tweeën splitste, verrijst nu een nieuw woon-, werk- en leefgebied: Nieuw Delft. Op een unieke locatie tegen het historisch stadscentrum aan. Een gebiedsontwikkeling die er voor moet zorgen dat de stad weer wordt geheeld.

 

Nieuw Delft is meer een programma dan een project. Het gebied  kent 10 zogeheten bouwvelden en op sommige bouwvelden gebeuren wel vier, vijf op zichzelf staande ontwikkelingen tegelijkertijd. Op één bouwveld zijn bijvoorbeeld twee ontwikkelaars actief om het multifunctionele gebouw Antoni en het grootste project in Nieuw Delft, Guldenwater, te realiseren. Tussen deze ‘stedelijke gebouwen’ zijn tientallen zelfbouwers actief in (Collectief) Particulier Opdrachtgeverschap (CPO/PO). Naast het ‘bebouwen van de bouwvelden’, komen er twee parken en de Nieuwe Gracht. Middenin deze hectiek werkt Katja als senior communicatie adviseur.

 

Dynamische opdracht

“Mijn takenpakket is enorm breed. Aan mij en naaste collega’s de uitdaging om alle communicatieballen, in nauwe samenwerking met de vele in- en externe partijen, in de lucht te houden.  Ik heb contact met veel disciplines en mensen. Van aannemer tot zelfbouwer, van ontwikkelaar tot een direct aanwonende, van stadsbouwmeester tot enthousiaste (toekomstige) inwoners van Delft.”

 

Katja heeft ook veel dynamiek in haar werk. “Ik adviseer de projectmanagers bij hun project- en omgevingscommunicatie van bijvoorbeeld projecten zoals het Van Leeuwenhoekpark, The Student Hotel of House of Delft. Daarnaast verzorg ik de marketingcommunicatie van onze aangeboden zelfbouwkavels en werk ik dagelijks aan de gebiedscommunicatie oftewel het versterken van het merk  Nieuw Delft door onder meer een van onze kernwaarden duurzaamheid op de kaart te zetten. Tegelijkertijd draag ik bij aan de interne communicatie, ben ik woordvoerder en stuur een medior aan.”

 

Deze werkdynamiek uit zich ook in de dagelijkse operatie. “Denk aan het organiseren van persmomenten voor de wethouders in samenwerking met de ontwikkelaars zoals een ‘eerste paal’ en grote evenementen zoals ‘Nieuw Delft Presenteert’. En ‘as we speak’; we broeden nu op een reportage over Nieuw Delft op lokale tv, een rondleiding door Nieuw Delft en het mogelijk delen van onze kennis en ervaringen op het gebied van (Collectief) Particulier Opdrachtgeverschap (CPO/PO) aan andere gemeenten.”

 

Een bijzonder project  

“Niet alleen de dynamische rol van senior communicatie adviseur maakt dit project bijzonder. Nieuw Delft speelt stevig in op een veranderlijk klimaat en is bijvoorbeeld helemaal gasloos! Nu is dat gewoon, maar ruim 10 jaar geleden, toen de gemeente voor dit uitgangspunt koos, nog niet. Deze keuze heeft onder meer gevolgen voor hoe je bouwt. Een leuk weetje: ons Van Leeuwenhoekpark wordt, in samenwerking met de TU Delft, een laboratorium voor klimaatonderzoek. Als eerste in Nederland en mogelijk zelfs in de wereld”.

 

“Ik heb met zoveel verschillende onderwerpen te maken. Denk aan de nieuwe omgevingswet die eraan komt en invloed heeft op het vroegtijdig informeren en betrekken van je (directe) omgeving bij je projecten. Onderwerpen als vraag gestuurd werken en, een van onze kernwaarden, het toepassen van nieuwe innovaties en technologieën in je gebouwen en openbare ruimte. Maar ook het letterlijk en figuurlijk verbinden van de stad door bijzondere samenwerkingsverbanden.“

 

Een mooi detacheringshuwelijk

“Ik heb ruim 15 jaar in vaste dienst gewerkt, in verschillende communicatierollen, waarvan de laatste tien jaar als communicatieconsultant. Als consultant heb ik in de keuken van meerdere opdrachtgevers kunnen kijken en heb ik veel terreinen van het vak (marketing)communicatie mogen ervaren. Het aantrekkelijkste voor mij nu ‘in detachering’ is dat ik de vrijheid heb om te solliciteren op opdrachten die ik zelf uitdagend vind. Zoals Nieuw Delft destijds. Als consultant in vaste dienst had ik die keuzevrijheid niet altijd.”

 

De waardevolle bagage van Katja versterkt haar meerwaarde. “Als consultant leer je om zaken snel eigen te maken en doelgericht te werken. Samenwerken, mensen goed kunnen inschatten en uithoudingsvermogen zijn niet geheel onbelangrijk. Dit neem ik allemaal mee naar Nieuw Delft. Tegelijkertijd heb ik grotendeels in de non-profit gewerkt en de laatste jaren opdrachten op het terrein van gebieds- en omgevingscommunicatie vervuld bij Rijkswaterstaat, de provincies Noord- en Zuid-Holland en de gemeente De Ronde Venen.”

 

Detachering via OnlyHuman kent meerdere pluspunten voor Katja. “Het is prettig dat een professioneel bureau als OnlyHuman achter je staat. Ik heb de zekerheid van een vast maandelijks inkomen, pensioenopbouw en doorbetaling tijdens ziekte en vakantie. En ik kan het netwerk van OnlyHuman raadplegen voor beroepsmatige kennis en ervaringen.”

 

Wat de toekomst brengt?

“In het geval van Nieuw Delft hoop ik, dat als ik dit project ooit verlaat, dat mensen weten waar Nieuw Delft voor ‘staat en gaat’. De wens voor het ‘ondertunnelen van de trein’ komt vanuit de bevolking zelf. Het zou mooi zijn als er uiteindelijk  een nieuw stadsgebied is gerealiseerd waar de Delftenaren echt trots op zijn. Ik twijfel daar niet over omdat Nieuw Delft nu al zoveel positieve zaken teweeg brengt.”

 

En voor Katja zelf? “Ik heb net gehoord dat mijn contract verlengd wordt met een jaar. Er zijn nog genoeg uitdagingen hier en naarmate je ‘ergens langer zit’, begrijp je de context van zaken ook beter waardoor je nog waardevoller kan zijn.”

 

Wil jij meer weten over de bemiddeling bij OnlyHuman. Neem dan contact op met één van onze recruiters via het telefoonnummer (070) 3022020.