Ga naar OnlyHuman home

Professional aan het woord: Mick de Witte, communicatieadviseur bij de Nationale Ombudsman

Blog
Hoe besloot ik, als communicatieadviseur, voor mijzelf te beginnen? Of eigenlijk niet voor mijzelf, maar echt voor anderen? Dat komt door mijn ouders, beide kapitein en ondernemer. Als schipperskind kwam ik op de meest uiteenlopende plekken en in contact met heel verschillende mensen. Afwisselend en uitdagend. Naast het schip boenen en verven, leerden mijn broer en ik connecties te leggen op verschillende plekken, te anticiperen op het onbekende en snel oplossingen te bedenken. Altijd onderweg en op avontuur.

 


 

Het ondernemerschap zit me echt in het bloed. Na jaren bij (reclame)bureaus ervaring te hebben opgedaan als account/projectmanager, hakte ik de knoop door. Ik schreef me in als zzp’er onder de naam Mickpunt en vond direct een fantastische klus via Google. Nota bene als producer van een (onmogelijke) liefdesfilm in Berlijn. Met een team jonge filmmakers toerden we door Berlijn. Dit avontuur leverde ons zelfs een VPRO-awardnominatie op. Eenmaal terug uit Duitsland kwam, via een goede vriendin, de TU Delft als opdrachtgever op mijn pad. Dit combineerde ik met opdrachten van verschillende opdrachtgevers en ik had het fijn druk. Ik werd vliegende keep op de campus, als Manager Communications. Zo ook bij de faculteit Bouwkunde. Een brand verwoestte de faculteit en ik kreeg een telefoontje waarin ik werd verzocht direct te komen en aan de slag te gaan. Er was verdriet om alles wat er verloren was, mensen konden elkaar niet meer bereiken en studenten moesten zo snel mogelijk verder met hun studie. Crisiscommunicatie ten top.

 

Het speelveld verruimen

Het was een bijzondere en onvergetelijke tijd, we werkten samen keihard om ‘BK city’ weer op de rails te krijgen. Toen de faculteit weer volledig was ingericht vroeg de directie  – ik was inmiddels in vaste dienst – of ik aan de slag wilde gaan bij de Unit Sports & Culture van de TU Delft, waar ik naast MT-lid brand manager werd van het International Festival of Technology. Een fantastische uitdaging, maar na al die jaren begon de drang naar ondernemen in mij op te spelen en besloot ik mijn speelveld te verruimen.

 

OnlyHuman

Na twee maanden backpacken en slapen in hostels, ging ik vol enthousiasme op zoek naar freelance-opdrachten. De zomerperiode zorgde ervoor dat het aanbod van mooie klussen vrij schaars was. Gelukkig liepen mijn fotografieopdrachten ondertussen door en wachtte ik mijn kans af op een mooi project. Tijdens een fotoshoot op locatie stond ik te wachten op een model, toen ik werd gebeld. Het was Geert van OnlyHuman. Ze zochten een communicatieadviseur bij de Nationale ombudsman voor drie maanden. Was dat iets voor mij? Jazeker!

 

Klus ombudsman

De opdracht waarmee ik startte was een spoedopdracht: het programma maken plus de productie van een groot jubileumevenement voor relaties én medewerkers. En ik ging mee op tour door het land met Ombudsman Reinier van Zutphen en zijn team. De periode van drie maanden waarvoor ik aanvankelijk was ingeschakeld, werd al snel verlengd. Nu draai ik een ‘employee advocacy’-pilot, verzorg ik de projectcommunicatie rondom een ingrijpende verbouwing en verhuizing, én genereer ik visuele content als foto’s en filmpjes. Ook mag ik meedenken bij allerhande projecten en events. Heel afwisselend en leuk omdat de mensen in de organisatie ook het lef hebben om nieuwe dingen te doen.

 

Als de Wegenwacht

Waarom ik werken bij de Nationale ombudsman bijzonder vindt? Iedereen is weleens kwetsbaar in het leven. Een groot verdriet, even geen baan, je post niet op tijd afgehandeld… Niet iedereen kan zichzelf altijd redden en problemen met overheidsinstanties kunnen dan soms knap ingewikkeld zijn. De ombudsman helpt je in zo’n geval in de goede richting. Ik vergelijk het met de Wegenwacht. Je auto is stuk en dan kan de ombudsman je weer op weg helpen. Ik heb oprechte bewondering voor het werk dat er wordt gedaan en ben blij een klein deel daarvan voor mijn rekening te mogen nemen.

 

Mouwen oprollen

Verandering maakt dat ik me thuis voel. OnlyHuman biedt me een extra perspectief en zij kunnen mij op hun beurt op alle soorten klussen inzetten. Ik ben onafhankelijk en vrij. Projecten van A tot Z, strategie tot en met uitvoer, fotografie & film, visuele content, social & web? Ik rol mijn mouwen op z’n Rotterdams op en ga aan de slag!