Ga naar OnlyHuman home

Professional aan het woord: Imce Hofman. communicatieadviseur weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere

Blog

Zeven jaar geleden heb ik voor Only Human gekozen, omdat zij de baan hadden die ik wilde: communicatieadviseur voor programma- en interne communicatie voor de weguitbreiding van Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA) bij Rijkswaterstaat. Ik ben blij dat ik nu al zo lang in het vaste team van gedetacheerden bij OnlyHuman werk. Het contact met het team op kantoor is voor mij heel belangrijk. Ondanks dat ik op een andere locatie werk, heb ik het gevoel dat ik echt een ‘OnlyHuman-er’ ben. Ik word betrokken bij en op de hoogte gehouden van alle ontwikkelingen binnen de organisatie. Het team van gedetacheerden komt regelmatig bij elkaar en ook de consultants, recruiters en de andere ‘OH’-collega’s zie ik regelmatig. Ik heb het hele team zelfs rondgeleid op mijn project. Dat maakt ons een goede match!

 


Proactief, persoonlijk en transparant

Bij SAA is kennis behouden en toepassen op nieuwe projecten een speerpunt, daarom ben ik in 2016 ‘doorgeschoven’ naar een volgend project van het omvangrijke programma: ‘A9 Holendrecht-Diemen (Gaasperdammerweg)’. Tot mijn werkzaamheden behoren onder meer het opstellen en uitvoeren van de communicatiestrategie, het initiëren en coördineren van communicatieactiviteiten, en het schrijven van teksten voor het online bezoekerscentrum en socialmediakanalen. Sleutelwoorden hierbij zijn proactief, persoonlijk en transparant. De strategie van het team omgevingsmanagement, waarvan ik deel uitmaak, richt zich op het opbouwen en onderhouden van een duurzame relatie met alle betrokkenen. Dat zijn er nogal wat: de aannemer, omwonenden én de tienduizenden mensen die worden geconfronteerd met de bouwwerkzaamheden en wegafsluitingen. Wie tijdig en goed is geïnformeerd, wordt niet verrast en dat leidt tot minder wrevel over de overlast.

 

Omdenken: van last naar kansen

Voor de Gaasperdammertunnel zijn 10.000 heipalen in de grond geslagen en is er een twee keer drie kilometer lange damwand gebouwd. De zware bouwwerkzaamheden veroorzaken overlast. Met ‘omdenken’ proberen we dit om te buigen naar kansen. Daarom hebben we samen met de aannemer en het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost Buurbouw opgericht; ‘de plek waar de A9 en Amsterdam Zuidoost elkaar ontmoeten’. Hier kun je terecht met vragen en is iedereen van harte welkom om mee te denken over oplossingen voor problemen. Een voorbeeld: omwonenden maakten zich zorgen over de leerprestaties van hun kinderen met al dat lawaai. Dat gevoel kun je niet afdoen met “Sorry, ’t is even doorbijten.” Ondanks diverse maatregelen kun je geluidsoverlast van de bouw niet voorkomen en daarom zijn we de verontruste ouders tegemoet gekomen met huiswerkbegeleiding en examentraining. De achterliggende gedachte hierbij is ‘hoe kunnen we ze laten overgaan of doen slagen omdát we er zijn en niet óndanks dat we er zijn’. Dit soort initiatieven worden goed ontvangen en dragen bij aan meer begrip voor de werkzaamheden. Daarnaast stimuleren we de lokale economie met onder meer de inkoop van catering en fietsen voor de rondleidingen. We regelen het allemaal in de omgeving, want met Buurbouw willen we iets goeds achterlaten.

 

Veranderende werkzaamheden

De ruwbouwfase van de Gaasperdammertunnel is afgerond, momenteel wordt er in de tunnel gewerkt. Volgens planning rijdt het verkeer in 2020 door de tunnel en dan wordt de huidige A9 Gaasperdammerweg gesloopt. In 2021 wordt vervolgens een park aangelegd op het tunneldak. Mijn werkzaamheden in deze fase van het project zijn heel anders dan tot nu toe: minder communicatie over hinder en afsluitingen, en meer over de niet-zichtbare werkzaamheden zoals het testen van de technische systemen in de tunnel. We willen voorkomen dat mensen denken dat er niet meer wordt gewerkt. Daarom geven we wekelijks rondleidingen voor de omwonenden en zorg ik voor passende communicatie. Hoewel ik al zeven jaar bij SAA werk, ga ik iedere dag met veel plezier naar mijn werk. Elke dag is anders en dat geldt ook voor de verschillende fasen van een project. Het is mijn leukste project tot nu toe!

 

Kom een kijkje nemen in de tunnel!

In het online bezoekerscentrum van Rijkswaterstaat vind je alle informatie over de voortgang en kun je je bijvoorbeeld ook inschrijven voor een rondleiding door de Gaasperdammertunnel of een bustoer langs de highlights van SAA. Unieke kansen om deze sterke staaltjes van Nederlandse bouwkunde van dichtbij te bekijken!