Ga naar OnlyHuman home

Professional aan het woord: Joan Gebraad is gedetacheerd als webredacteur

Blog

Onze professionals maken het verschil bij onze klanten. Hun werk en specialisatie zorgen ervoor dat ze beide groeien. Joan Gebraad vertelt in deze blog hoe haar ervaring is als gedetacheerd webredacteur vanuit OnlyHuman en hoe zij haar loopbaantraject ziet.

 


Joan Gebraad, gedetacheerd webredacteur vanuit OnlyHuman

Na mijn middelbare school had ik het idee opgevat om op universitair niveau Geschiedenis en Journalistiek te studeren. Ik wilde namelijk journalist of redacteur bij een uitgeverij worden. Of misschien bij het ministerie van Buitenlandse Zaken werken. Via stages en werk kwam ik in aanraking met webredactie. De combinatie van schrijven en techniek sprak me aan. Ook zag ik veel toekomstmogelijkheden in het web. Dankzij veel doorzettingsvermogen, geduld en hard werken lukte het om de online communicatie in te rollen.

 

Complexe informatie begrijpelijk maken

Als webredacteur bij de overheid verdiep ik me graag in sociale, culturele en maatschappelijk onderwerpen. Het liefst op binnenlands en buitenlands niveau. Complex beleid over uiteenlopende onderwerpen vertalen naar begrijpelijke informatie voor burgers vind ik een leuke uitdaging, want ik moet mijn hersens daarvoor flink laten kraken. Ook ben ik altijd bezig te kijken hoe informatie zo goed mogelijk online te zetten. Dergelijk werk past beter bij me dan bijvoorbeeld productomschrijvingen voor webshops maken. Bij de overheid hoop ik met mijn taalvaardigheid iets goeds te kunnen doen voor de samenleving. Ook kan ik zo proberen de overheid minder wollig en toegankelijker naar burgers  toe te laten communiceren.

 

Drie gemeenten, één site

Op dit moment werk ik bijvoorbeeld voor HLT-samen, een samenwerkingsverband van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen. Met een aantal redacteuren herschrijven we alle teksten. Daarnaast zijn we bezig voor alle drie de deelgemeentes een nieuwe website te maken. Deze sites worden gebouwd in en later beheerd vanuit één content-managementsysteem op een manier die, denk ik, vrij uniek is op dit gebied. Met een paar simpele handelingen is het straks mogelijk om op één pagina verschillende veranderingen voor de individuele sites aan te brengen.

 

Ook overheid doet aan marketing

Mensen denken vaak dat overheidscommunicatie enorm verschilt van bedrijfscommunicatie. Ik vind dat reuze meevallen. Zowel het bedrijfsleven als de overheid maken gebruik van allerlei marketing- en schrijfstrategieën. Ook de overheid wil iets ‘verkopen’: bijvoorbeeld subsidies, internationale handelsmissies, informatie of een goed imago bij de burger.

 

Laat me mijn eigen gang maar gaan

Mijn eerste samenwerking met OnlyHuman was in juli 2016. Via hen werkte ik ongeveer een jaar als webredacteur bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Sinds begin 2018 ben ik in dienst bij OnlyHuman zelf en werk ik aan verschillende opdrachten. Zo nu en dan overleg ik met Yvette, mijn vaste aanspreekpunt, over de stand van zaken. Het fijne van OnlyHuman vind ik dat ze niet om de haverklap aan de telefoon hangen over allerlei details. Ze vertrouwen in mijn expertise en laten me mijn werk doen. Als er iets is, zoeken we samen naar een oplossing.

 

Van webredactie naar communicatieadvies

Momenteel werk ik nog met plezier als webredacteur en werk ik toe naar een senior rol. Op lange termijn zou ik de overstap willen maken naar communicatieadviseur of online adviseur. Ik ben benieuwd wat OnlyHuman daarin kan betekenen.

 

Wil jij ook net als Joan aan het werk als webredacteur in dienst van OnlyHuman? Reageer dan snel op onze vacature.