Ga naar OnlyHuman home

Het ABC van een goed cv

Blog

Deze maanden is voor veel mensen dé periode waarin ze besluiten dat het op werkgebied tijd is voor ‘een nieuwe uitdaging’. Het aanbod op de arbeidsmarkt is enorm, dus de kans dat je al snel een interessante vacature vindt, ook. Meestal stel je jezelf schriftelijk voor aan je potentiële nieuwe werkgever. Hoe overtuigend je motivatie ook is, zal de organisatie waarschijnlijk toch eerst naar je cv kijken. Zie je cv als een elevator pitch: je wilt binnen een minuut de aandacht pakken en vasthouden. Het recruitment-team van OnlyHuman geeft in dit blog tips. Doe er je voordeel mee!

 

Je cv keer twee – of drie

Het vak van communicatieprofessional is veelomvattend, maar de kennis en kunde waar de werkgever naar op zoek is, is waarschijnlijk vrij specifiek. Het is daarom helemaal niet zo gek om verschillende versies te hebben van je cv, toegespitst op specifieke capaciteiten. Naast een meer algemeen cv, om bijvoorbeeld te solliciteren naar de functie van een allround communicatie-professional, kun je ook een cv maken waarin de focus ligt op je specialisatie in het communicatievak. Met verschillende versies voorkom je bovendien dat je cv erg lang wordt. Sta je als interimmer ingeschreven bij een bureau? Zorg er dan voor dat ze daar over alle versies van je cv beschikken.

 

De tips op een rij

Over elk aspect van een goed cv is wel een blog te schrijven. Om de tips in dit blog overzichtelijk aan te bieden, hebben we ze op alfabetische volgorde gezet.

 

  • Authentiek: Wees zo authentiek mogelijk in je woordkeuze, daarmee onderscheid je je van anderen. Net zoals jij je aangetrokken voelt door een vacature zonder containerbegrippen, geldt dat ook voor de lezer van jouw cv. Om een voorbeeld te noemen: het woord ‘flexibel’. Leg uit wat je daarmee bedoelt en hoe je er invulling aan geeft in de praktijk. Pas wel op dat je schrijfstijl niet te gekunsteld wordt, want dat komt de leesbaarheid niet ten goede.

 

  • Beginnen: Vind je het lastig om in de ik-vorm te schrijven? Begin dan in de derde persoon, dus alsof je het over iemand anders hebt.

 

  • Eerlijk: De verleiding om dingen mooier te maken dan ze zijn, kan groot zijn. Een ‘gat’ in je cv opvullen door de dienstverbanden aan de voor- of achterkant te verlengen, is geen goed idee. Beter is het om uit te leggen hoe het gat is ontstaan en hoe je die periode hebt ingevuld; daar is vaak begrip voor.

 

  • Foto: Gebruik een recente, professionele foto om de juiste verwachtingen te scheppen en jezelf als ‘merk’ neer te zetten.

 

  • Omvang: Als je direct bij een organisatie solliciteert, is een cv van drie pagina’s lang genoeg. Als je je inschrijft bij een bureau, mag het cv gerust wat langer zijn omdat de recruiters zo veel mogelijk van je willen weten.

 

  • Overzichtelijk: Beschrijf, in logische volgorde (recent bovenaan), kort en krachtig waar je hebt gewerkt, wat je functie inhield en met welke onderwerpen je hebt beziggehouden. Om het snel en makkelijk leesbaar te maken, kun je je werkzaamheden puntsgewijs opsommen.

 

  • Persoonlijk: Laat in je cv iets van je persoonlijke interesses zien, bijvoorbeeld over hobby’s. Dit geeft de lezer een completer beeld van wie jij bent en of je binnen de organisatie past.

 

  • Referenties: Het overnemen van een referentie in je cv, voegt waarde toe. Een referentie maakt objectief duidelijk hoe jij hebt gefunctioneerd. Vaak staat er ook iets in over je persoonlijke kenmerken zoals die door anderen worden gezien.

 

  • Specifiek: Wat is inhoudelijk bepalend geweest voor jouw werkervaring? Als je bijvoorbeeld een communicatieplan hebt geschreven of een project hebt gedaan voor een overheidsorganisatie, benoem dan vooral voor welk domein dat was: sociaal, ICT, infra… De opdracht-/werkgever weet precies naar welke capaciteiten hij op zoek is en kan kandidaten zo sneller vergelijken en een keuze maken (voor jou, uiteraard).

 

  • Toelichten: Licht containerbegrippen toe (zie ook de tip ‘Authentiek’). Als bijvoorbeeld plannen en organiseren en een proactieve werkhouding jou kenmerken, licht dan vooral toe waar dat uit blijkt. Dus: ‘Ik ben proactief, want…’ en ‘Ik ben goed in plannen, omdat…’.

 

Bijwerken van je CV

Wanneer heb jij voor het laatst je cv bijgewerkt? Voordat je begon aan je huidige baan? Ai, dan heb je werk te doen. Een compleet, goed cv schrijf je namelijk niet in een uurtje. Als je je cv(‘s) regelmatig bijwerkt, kun je snel reageren en (de juiste) indruk maken wanneer de vacature van je dromen op je pad komt!

 

Wil je jouw CV een keer doornemen? Neem dan contact op met het recruitment-team en ze helpen je graag.