Ga naar OnlyHuman home

Heb je ondernemersrisico als je werkt voor OnlyHuman?

Blog

In de modelovereenkomst die OnlyHuman afsluit met haar professionals staat een clausule die vragen kan oproepen. Er staat in dat als de opdrachtgever OnlyHuman niet betaalt voor de geleverde diensten, OnlyHuman het recht heeft om de betreffende professional ook niet uit te betalen. Deze clausule geldt voor alle professionals die via een bureau of tussenpersoon werk verrichten.

 

Natuurlijk is het even schrikken als je zoiets leest. ‘Mooi is dat, dan krijg ik dus ook geen geld!’ Als eerste een geruststelling: het gebeurt gelukkig haast nooit, dat een opdrachtgever niet betaalt. Het kan echter gebeuren dat een professional slecht werk levert en dat de opdrachtgever op basis daarvan besluit OnlyHuman niet te betalen. OnlyHuman kan het financiële risico niet overnemen van haar professionals en garanderen dat uitbetaling – ongeacht de situatie – altijd plaatsvindt. Daarmee zou OnlyHuman namelijk het ondernemersrisico van de professional als het ware overnemen.

 

Zelfstandige ondernemers
De clausule is een direct gevolg van de nieuwe Wet DBA. De Belastingdienst wil namelijk zeker weten dat er geen sprake is van een verkapt dienstverband en dat de ingehuurde professionals zelfstandige ondernemers zijn. En daar hoort nu eenmaal een ondernemersrisico bij. De Belastingdienst kijkt dan onder meer naar deze aspecten:

 

– Ben je aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf?
– Loop je het risico dat klanten of opdrachtgevers niet betalen?
– Heb je voorraad die kan verouderen of bederven?
– Loop je financieel risico als je je werk niet goed doet? (Je moet dan bijvoorbeeld het werk onbetaald opnieuw doen, of voor eigen rekening nieuwe spullen leveren.)
– Heb je geïnvesteerd in je bedrijf?
– Word je niet doorbetaald bij ziekte?

 

Welke ondernemersrisico’s jij loopt, hangt natuurlijk deels af van jouw business en sector. Lever jij bijvoorbeeld alleen diensten, dan heb je geen voorraadrisico. Je hoeft dus niet alle bovenstaande risico’s te hebben. Het maakt ook niet uit of je daadwerkelijk financieel nadeel hebt: de kans daarop is voldoende.

 

Heb je nog vragen?
Bijvoorbeeld over jouw modelovereenkomst met OnlyHuman of de Wet DBA? Stel ze gerust aan Rinske Slotema. Je kunt haar bellen op 070-3022020 of mailen via rinske.slotema@onlyhuman.nl