Ga naar OnlyHuman home

5 tips voor goede referenties

Blog

In de Volkskrant lezen we: ‘Hebben referenties nog nut? Nu via sociale media en speciale screeningbureaus veel informatie over sollicitanten te vinden is, lijkt een telefoontje naar oud-werkgevers uit de tijd. Maar is dat ook echt zo?’

 

Onder andere Carly Teeuw, consultant bij OnlyHuman, vertelt in hetzelfde artikel dat zij vaak twee referenten belt. ‘Ik hecht meer waarde aan referenties dan aan aanbevelingen op LinkedIn. Dat zijn vooral lovende stukjes waaruit ik weinig inzicht in iemands vaardigheden haal. Bij een referent kan ik doorvragen als ik twijfel.’ Goed. Referenties hebben wat OnlyHuman betreft dus zeker nut. Carly zet een paar tips voor je op een rijtje!

 

1. Licht je oud-werkgevers in als je ze als referentie opgeeft.

Vraag altijd of je iemand mag doorgeven als referentie. Dan wordt de betreffende persoon niet overvallen door een telefoontje met een vraag over jou als werknemer.

 

2. Houd er rekening mee dat je toekomstige werkgever je googelt.

Google je naam en kijk wat er omhoog komt. En check je social media kanalen: dat doet de personeelsadviseur, HR-manager of opdrachtgever namelijk ook.

 

3. Wees eerlijk over je behaalde diploma’s en certificaten.

Sommige werkgevers schakelen een screeningbureau in om feitenonderzoek te doen. Denk aan het controleren van je identiteit, bewijs omtrent goed gedrag, werkervaring of opleidingen. Als dit gebeurt, moet de werkgever jou wel om toestemming vragen. Je kunt dat voor zijn door zelf een bureau vragen jouw cv te screenen, zodat je een keurmerk op je cv kunt plaatsen. Maar dat gaat misschien wel wat erg ver. Het advies van Carly is daarom simpel: wees gewoon eerlijk.

 

4. Geef referenten door waarvan je weet dat ze positief over je zijn.

Hallo open deur! Het gebeurt echter nog vaak genoeg dat een referent helemaal niet zo te spreken is over een voormalige werknemer. Ga er niet vanuit dat een oud-werkgever een positief verhaal over je moet vertellen. Hij of zij mag je volgens de wetgeving niet afvallen of privacy-gevoelige zaken melden, maar een goede personeelsadviseur of consulent vraagt altijd door en kan tussen de regels door lezen. Zorg er dus voor dat je referenten jou goed kennen én tevreden zijn over je werk en mogelijkheden.

 

5. Zorg ervoor dat je referenties actueel (of relevant) zijn.

Een referentie doorgeven van een bedrijf waar je vijf jaar geleden hebt gewerkt, is misschien niet zo handig. Dikke kans dat de referent er zelf niet meer werkt, dus dat staat een beetje raar. Check ook of je referenten wel relevant zijn voor de functie waarop je solliciteert.

 

Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact op met Carly!

SaveSave